Rezidențiat 2018: Sute de locuri au rămas neocupate

După repartiția din zilele de 25 și 26 noiembrie, au rămas neocupate 269 de locuri, după cum anunță Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică al Ministerului Sănătății. Locurile rămase neocupate sunt doar în domeniul medicină, cele de la medicină dentară și farmacie fiind epuizate după repartiția inițială.

 

S-au epuizat locurile la București

 

Nu mai sunt locuri la București, Brașov și Constanța și doar în câteva specialități au mai rămas locuri neocupate. Specialitatea cel mai puțin dorită de cei care au promovat examenul de rezidențiat a fost Medicina de familie, unde au rămas neocupate nu mai puțin de 170 de locuri (52 la Tg. Mureș, 34 la Oradea, 27 la Cluj-Napoca, 18 la Galați, 14 la Arad, 12 la Timișoara, opt la Craiova și 5 la Sibiu). Nici Medicina de urgență nu a fost foarte dorită, iar faptul că au rămas neocupate 46 de locuri ar putea fi o bună indicație în acest sens: 23 de locuri la Tg. Mureș, opt la Iași, șapte la Cluj, cinci la Oradea și trei la Craiova.

Au mai rămas locuri și în specialități considerate cândva „bune” (se luau printre primele în alți ani): Chirurgie pediatrică (zece locuri), Chirurgie generală (nouă locuri), Ortopedie și traumatologie (șase locuri), Chirurgie orală și maxilo-facială (cinci), Chirurgie vasculară (trei), Igienă (trei), Neonatologie (trei), Ortopedie pediatrică (trei). Au rămas câte două locuri din specialitățile Epidemiologie, Oncologie și hematologie pediatrică și Sănătate publică și management și câte un loc din specialitățile: Geriatrie și gerontologie, Medicina muncii, Nefrologie, Neurochirurgie, Urologie. De partea cealaltă, primele specialități epuizate au fost Cardiologia, Radiologia, Chirurgia plastică și Dermatologia.

 

Record negativ, la Târgu Mureș

 

Recordul negativ de locuri neocupate îl deține centrul universitar Tg. Mureș, cu 97 de locuri, urmat, la distanță, de Oradea (54 de locuri), Cluj-Napoca (34), Galați (25), Timișoara (17), Arad (16), Craiova (14), Iași (11) și Sibiu (7). Pare că tinerii medici au evitat centrele cu mai puțină tradiție în pregătirea în specialitate, dar și specialități ca Medicina de familie și Medicina de urgență, care sunt deopotrivă solicitante și nu foarte bine privite.

Locurile rămase vor fi redistribuite către cei care au promovat examenul de rezidențiat dar care s-au răzgândit între timp în privința locului ales inițial. Cei interesați pot depune o solicitare în acest sens către Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică (direct sau prin poștă, cu confirmare de primire) în perioada 12–27 decembrie 2018.

Anul acesta a fost scos la concurs un număr record de locuri și de posturi, și din dorința Ministerului Sănătății de a evita situațiile din anii precedenți, când medici care au promovat examenul de rezidențiat au rămas fără loc sau post.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.