Reziduuri de plastic, găsite în urina și fecalele copiilor, în Germania

Aproape toți copiii care au participat la un studiu în Germania au niveluri toxice de plastic în urină și fecale, au arătat rezultatele cercetării. În cadrul acesteia, oamenii de știință germani au căutat 15 „produse secundare din plastic” în urina și fecalele a 2.500 de copii, cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani. Rezultatele au arătat că 11 din cele 15 substanțe, printre care și una despre care se crede că ar provoca cancer, erau în 97 până la 100% din probe.

 

Cel mai mare risc, în cazul copiilor mici

 

Nivelurile de acid perfluorooctanoic (PFOA), substanța cea mai periculoasă dintre cele 15, au depășit limitele sigure în 20% din probe, în special în rândul copiilor mai mici. Produsul chimic este utilizat în producția de haine de exterior și tigăi antiaderente și a fost asociat cu cancerul în studiile pe animale. Oamenii de știință, de la Ministerul German al Mediului și de la Institutul Robert Koch din Berlin, sunt îngrijorați de faptul că că cei mai afectați ar putea fi chiar copiii în creștere.

„Studiul nostru arată clar că ingredientele din plastic utilizate din ce în ce mai mult ajung tot mai frecvent în interiorul corpului. Cel mai tulburător lucru este faptul că cei mai mici copii, cel mai sensibil grup, sunt cei mai afectați”, a declarat una dintre autoarele studiului, Marike Kolossa-Gehring, de la Ministerul Mediului.

Cercetătorii nu au divulgat cum se numesc cele mai multe dintre cele 15 produse secundare din plastic căutate. Echipa de oameni de știință a explicat că unele dintre aceste substanțe chimice nu au stabilite „limite critice pentru sănătate” în Germania. În cazul a două dintre substanțele care au avut limite sigure stabilite de guvern, aceste limite au fost depășite în eșantioanele analizate. De asemenea, nici rezultatele complete ale studiului nu au fost încă anunțate. Guvernul german a publicat doar rezultate preliminare în urma unei solicitări a partidului politic Verzii.

Oamenii de știință intenționează acum să studieze exact modul în care aceste produse secundare intră în organism. Studiile anterioare sugerează că substanțele chimice microscopice din cratițele antiaderente se pot rupe și intra în lanțul alimentar. Un expert în sănătate al partidului Verzilor a solicitat guvernului german să facă tot ce îi stă în puteri pentru a proteja oamenii împotriva substanțelor chimice dăunătoare.

 

PFOA, o substanță posibil cancerigenă

 

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, o ramură a Organizației Mondiale a Sănătății, a clasificat PFOA drept o substanță „posibil cancerigenă pentru om”. Iar UE a anunțat în iunie 2018 că va reglementa mai strict PFOA.

Produsul chimic a fost clasificat ca fiind toxic pentru reproducere și se află, din 2013, pe o listă a substanțelor care trebuie atent monitorizate. De altfel, Danemarca a anunțat la începutul acestei luni că va fi prima țară care va interzice substanțele polifluoroalchilice (PFAS) în ambalajele alimentare. PFAS este o clasă de substanțe chimice care include PFOA. Ministrul Alimentelor din Danemarca a explicat că țara sa nu mai poate aștepta deciziile UE la acest capitol din cauza faptului că aceste substanțe reprezintă o problemă prea mare pentru sănătatea oamenilor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.