Rezistența la antimicrobiene: Semnal de alarmă al OMS privind lipsa de noi antibiotice

Proiect medicamente off-label

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că lipsa de noi antibiotice ameninţă lupta împotriva răspândirii bacteriilor rezistente la medicamente, asociate în decesul a zeci de mii de oameni anual.
Agenţia ONU a publicat două noi rapoarte privind lipsa de noi antibiotice în dezvoltare.
„Ameninţarea rezistenţei la antimicrobiene nu a fost niciodată mai iminentă, iar nevoia de soluţii mai urgentă”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.
„Există numeroase iniţiative în curs pentru reducerea rezistenţei, însă avem de asemenea nevoie ca ţările şi industria farmaceutică să se implice mai mult şi să ofere finanţare durabilă şi noi medicamente inovatoare”, a adăugat el.
Rezistenţa la antibiotice a anumitor bacterii este considerată o ameninţare de către OMS, care se teme că lumea se îndreaptă către o eră în care infecţiile comune ar putea începe să ucidă din nou.
Anual, aproximativ 33.000 de decese din Europa sunt asociate unor infecţii rezistente la antibiotice, conform datelor europene, în timp ce în Statele Unite numărul acestor decese este estimat la circa 35.000.
„Vedem că (această ameninţare) se răspândeşte şi că rămânem fără antibiotice eficiente împotriva acestor bacterii rezistente”, a declarat Peter Beyer, de la Departamentul pentru Medicamente esenţiale al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.
„Este una dintre cele mai mari ameninţări pentru sănătate pe care le-am identificat”, a insistat el citat de Agerpres.
Descoperite în anii 1920, antibioticele au salvat zeci de milioane de vieţi combătând eficient bolile bacteriologice precum pneumonia, tuberculoza şi meningita.
Însă, în decursul deceniilor, bacteriile au suferit modificări iar unele dintre ele au devenit rezistente la aceste medicamente.
Bacteriile pot deveni rezistente atunci când pacienţii folosesc antibiotice de care nu au nevoie sau nu îşi termină tratamentul, oferind bacteriilor o şansă de a supravieţui şi de a dezvolta imunitate.
Pentru a contracara această rezistenţă, OMS solicită dezvoltarea de noi antibiotice, însă acest proces este complicat şi costisitor.
Potrivit OMS, cele 60 de noi medicamente în curs de dezvoltare, între care 50 de antibiotice, pentru a trata agenţii patogeni, „aduc puţine avantaje în comparaţie cu tratamentele existente şi doar două vizează bacteriile cele mai rezistente”, numite bacterii gram negative.
Alte medicamente mai inovatoare se află în stadiu de studiu preclinic. Din 252 de medicamente, cele mai avansate nu vor fi disponibile decât peste aproximativ zece ani, potrivit OMS.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.