Rezistența la insulină ar putea fi detectată înainte de apariția manifestărilor clinice ale diabetului zaharat tip 2

Testarea rezistenței la insulină ar putea fi o metodă utilă pentru depistarea precoce a diabetului zaharat tip 2, înainte de apariția complicațiilor cardiovasculare. Aceasta este concluzia unui studiu publicat astăzi în revista Experimental Physiology.

Cercetătorii americani au inclus în studiu 22 de studenți tineri și sănătoși și au măsurat felul în care vasele sanguine mici răspund la modificări ale debitului sanguin. Totodată, a fost măsurată și rezistența la insulină a participanților la studiu prin determinarea nivelurilor de insulină și de glucoză în timpul unui test de toleranță orală la glucoză (TTGO).

Rezultatele au arătat că o rezistență crescută la insulină se asociază cu modificări la nivelul microvascularizației în privința oxigenării tisulare, în urma modificării debitului la nivelul vaselor respective.

Autorii propun ca detectarea unei rezistențe crescute la insulină să fie utilizată pentru stabilirea riscului de a dezvolta diabet zaharat tip 2, în absența oricăror alte semne sau complicații ale bolii. Astfel, persoanele care prezintă rezistență la insulină detectată prin TTGO ar putea primi intervenții terapeutice care să întârzie pe termen lung apariția complicațiilor cardiovasculare.

Diabetul zaharat tip 2 se asociază cu instalarea timpurie a complicațiilor cardiace. La momentul diagnosticului, jumătate din pacienții cu diabet zaharat tip 2 prezintă deja și boală coronariană ischemică. Diabetul zaharat tip 2 este asociat și cu alte complicații redutabile, precum orbire, amputații de membre și insuficiență renală, apărute ca urmare a afectării microvasculare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.