Rezoluțiile Adunării mondiale a sănătății privind acoperirea universală cu servicii de sănătate

Acoperirea universală cu servicii de sănătate constituie unul dintre obiectivele principale ale Organizației Mondiale a Sănătății.

În cadrul celei de-a 72-a Adunări mondiale a sănătății, care se desfășoară la Geneva în perioada 20–28 mai, au fost adoptate mai multe rezoluții pe această temă. Ele vizează medicina primară, rolul asistenței medicale comunitare și viitorul summit al adunării generale a Organizației Națiunilor Unite, din septembrie, pe tema acoperirii universale cu servicii de sănătate.

 

Medicina primară, un pas important pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate

 

Delegații prezenți la Adunarea mondială a sănătății (WHA72) au adoptat o rezoluție care le cere statelor membre să ia măsuri pentru implementarea Declarației de la Astana, adoptată la Conferința globală privind asistența medicală primară de anul trecut.

Declarația recunoaște rolul esențial pe care îl joacă o medicină primară puternică pentru ca țările să poată asigura întreaga gamă de servicii medicale de care o persoană poate avea nevoie de-a lungul vieții – fie că este vorba de prevenție, diagnostic sau tratament, reabilitare sau îngrijiri paliative. Medicina primară presupune ca statele să aibă sisteme de sănătate de calitate, integrate, în care indivizii și comunitățile să conteze. Aceste sisteme trebuie să implice numeroase alte domenii, pentru a adresa determinanții sociali, economici și de mediu ai sănătății.

Rezoluția adoptată cere ca secretariatul OMS să sprijine mai mult statele membre, în acest domeniu. OMS va trebui să finalizeze, până la adunarea mondială a sănătății de anul viitor, Planul-cadru operațional pentru asistența medicală primară.

 

Asistența medicală comunitară

 

O altă rezoluție adoptată de WHA72 recunoaște contribuțiile aduse de asistența medicală comunitară la obținerea unei acoperiri universale cu servicii de sănătate, prin răspunsul la alertele epidemice și prin promovarea sănătății. Țările sunt invitate să utilizeze ghidul OMS de sprijin pentru politici și sisteme de sănătate pentru a optimiza programele pentru lucrătorii sanitari comunitari și să aloce resursele adecvate.

Lucrătorii sanitari din comunitate joacă un rol cheie în furnizarea asistenței medicale primare, bucurându-se de încrederea populației. Aceștia trebuie însă să fie bine pregătiți, supervizați adecvat și să primească recunoaștere pentru munca lor, ca parte din echipe multidisciplinare. Investițiile în asistența medicală comunitară creează importante oportunități de angajare, mai ales pentru femei.

 

Summit ONU privind acoperirea universală cu servicii de sănătate

 

Cea de-a treia rezoluție adoptată de WHA72 cu privire la acoperirea universală cu servicii de sănătate se referă la pregătirea Adunării generale ONU pe această temă, din luna septembrie a acestui an. Rezoluția cere statelor membre să accelereze progresul către acoperirea universală cu servicii de sănătate, cu un accent pus pe indivizii și grupurile sărace, vulnerabile și marginalizate.

Summit-ul ONU va cere implicarea guvernelor în coordonarea activităților intersectoriale necesare pentru atingerea acestui obiectiv important. Au fost identificate o serie de priorități, precum finanțarea sănătății, gândirea sistemelor de sănătate sustenabile și reziliente, centrate pe oameni, dar și întărirea forței de muncă din sănătate.

Rezoluția accentuează și importanța investițiilor pentru întărirea asistenței medicale primare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.