Dr. Richard Horton, redactorul șef al revistei științifice The Lancet, este câștigătorul din acest an al Premiului Roux. El a primit această distincție pentru realizările sale ca unul dintre cei mai „dedicați, articulați și influenți susținători ai sănătății publice” din lume.
Premiul Roux este acordat de Institutul pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății din Seattle (Institute of Health Metrics and Evaluation, IHME) personalităților din prima linie a inovării în domeniul sănătății globale. Premiul a fost creat în 2014, de Dave Roux, un filantrop american, și constă în suma de 100.000 de dolari.
„Practic, nu există nicio dezbatere privind politicile din sănătatea publică globală și nicio prioritate adoptată de agenții donatoare sau de organizații internaționale de sănătate care să nu fi fost întâi promovată în paginile revistei The Lancet”, a declarat Dave Roux. Filantropul american arată că: „Sub conducerea lui Richard [Horton], jurnalul a devenit principalul mediu pentru știința privind sănătatea globală”.
„Richard este un editor activist, abordând fără încetare probleme care trec de obiectul tradițional al sănătății publice, precum responsabilitatea în profesia medicală sau drepturile omului. El a demonstrat un angajament fără compromisuri în progresul internațional al sănătății, iar viziunea sa pentru o lume mai sănătoasă, mai sigură și mai dreaptă au făcut din Richard unul dintre cei mai căutați speakeri pe tema sănătății populaționale”, arată și Christopher Murray, directorul IHME.
Richard Horton a ajuns redactor șef al revistei Lancet în 1995, la cinci ani după ce s-a alăturat echipei editoriale. Înființată în 1823, revista The Lancet este, în prezent, una dintre cele mai influente, în lume, în domeniul medical.
Dincolo de inițiativele care au făcut ca discuția despre sănătatea globală să avanseze, numele lui Richard Horton se leagă și de o serie de subiecte controversate. Merită menționat cel al publicării, în 1998, a unui articol semnat de Andrew Wakefield, care făcea legătura dintre vaccinarea antirujeolică și autism. Articolul avea să fie retras de revistă abia în 2010, după ce deja apăruseră curente antivacciniste și se înregistra un număr crescut de cazuri de rujeolă în SUA și în Marea Britanie, tendință care s-a menținut până în prezent și, mai mult, s-a propagat în mai multe zone ale lumii (inclusiv România).