Risc de cancer provocat de pigmenții de la tatuaje. Aspecte îngrijorătoare semnalate de un studiu recent

Nu mai sunt o extravaganță în societate dar chiar acest aspect al popularității tatuajelor îi determină pe experți să avertizeze asupra unor riscuri mai puțin suspectabile până în prezent și propun noi abordări care includ imagistica medicală pentru un segment de populație cu risc de cancer.

Un nou raport din Cureus evidențiază cazul unui bărbat de 66 de ani cu antecedente personale de cancer de origine necunoscută; boala a fost descoperită inițial atunci când s-a prezentat la o cameră de urgență cu dureri severe de spate și disconfort intens în cadranul superior drept iar imagistica a evidențiat leziuni hepatice, limfadenopatie porta-hepatică și leziuni litice ale vertebrelor lombare L3 și L4, rezultând în stadiul 4, carcinom nediferențiat de origine primară necunoscută – relatează HealthImaging.

Limfadenita, provocată de pigmentul de tatuaj

După finalizarea terapiei cu radiații , imagistica CT de urmărire a identificat un nou ganglion limfatic para-esofagian, care, de asemenea, s-a dovedit a fi malign iar pacientul a fost supus din nou radioterapie și a răspuns bine la tratament; opt luni mai târziu, însă, imagistica PET de supraveghere a evidențiat umflarea ganglionilor limfatici axilari drept și stângi ai pacientului.

Potrivit raportului, menționează sursa citată, pacientul a suferit o biopsie suplimentară și a fost supus unui stres imens în timp ce își aștepta rezultatele:„Evaluarea extinsă a avut un impact asupra pacientului și familiei sale, deoarece teama de progresia cancerului cu un diagnostic aluziv a continuat să fie un factor major în viața lor”, au explicat coautorii lucrării Dawson Foster și Joseph Sokhn, de la departamentele de medicină internă și hematologie/oncologie de la Spitalul St. Luke din Missouri.

Patologia a indicat limfadenită acută cu hiperplazie foliculară reactivă dar experții au observat și o zonă inter-foliculară extinsă amestecată cu histiocite, neutrofile, resturi de apoptoză și o abundență de cerneală roz, sugerând că limfadenita a fost secundară cernelii de tatuaj, stabilindu-se că aceasta este responsabilă pentru reacția fiziologică.

În cazul amintit, limfadenita acută a pacientului s-a dovedit a fi benignă, din fericire, dar nu înainte de a provoca o mare anxietate și un studiu amplu. Raportul complet al exemplului poate fi vizualizat aici.

Cazurile de malignitate greșită, recvente proporțional cu popularitatea tatuajelor din ultimii ani

Conform studiului amintit, o complicație suplimentară constă în faptul că reglementările guvernamentale privind cernelurile pentru tatuaje sunt minime și superficiale, mulți producători evitând să dezvăluie conținutul pigmenților care ar putea provoca hipersensibilitate sau risc cancerigen.

„Este dificil de prezis cine poate dezvolta limfadenopatie. Deși aceste cazuri sunt rare, acest exemplu nu este unic în evidențierea riscului posibil de a obține un tatuaj” – au remarcat autorii cercetării care, au menționat că sunt dificil de prezis consecințele evenimentelor (umflare, durere etc.), deoarece unele componente ale cernelii pentru tatuaje – cum ar fi nichelul sau…chiar mercurul – ar putea provoca reacții întârziate.

Descoperirea cauzei limfadenopatiei , în special în cazul reacțiilor ulterioare, poate fi un proces costisitor și stresant, susțin aceștia.

Sfaturi utile pentru cei care decid să își facă totuși tatuaje

Potrivit autorilor studiului, pacienții cu antecedente personale de cancer sau cei care sunt expuși unui risc crescut ar trebui să țină cont de următoarele aspecte extrem de importante atunci când se gândesc să-și facă un tatuaj:

  1. Noile tatuaje ar trebui să fie un proces de decizie comun între pacienți și medici, medicii oferind o perspectivă asupra posibilelor efecte secundare specifice limfadenopatiei.

  1. Locația dorită pentru tatuaj ar trebui să fie dezvăluită, astfel încât furnizorii să poată identifica grupurile limfatice care ar putea fi afectate.

  2. Imagistica de supraveghere ar trebui făcută imediat înainte de achiziționarea de noi tatuaje pentru a stabili o valoare de bază care poate fi comparată cu imagistica viitoare pentru a evalua modificările ganglionilor limfatici. Radiologii ar trebui, de asemenea, să fie informați despre noile tatuaje și locația acestora.

  3. Persoanele ar trebui să învețe specificațiile cernelii pentru tatuaj utilizate pentru că anumite componente prezintă un risc mai mare iar unele pot provoca reacții întârziate care ar putea afecta rezultatele imaginii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.