Riscul bolilor mintale la adolescenți, direct proporțional cu timpul petrecut pe rețelele de socializare

Adolescenții care petrec mai mult de trei ore pe zi pe rețelele de socalizare prezintă un risc mai mare de probleme de sănătate mintală, arată un nou studiu, realizat în Statele Unite. Cercetătorii au descoperit că adolescenții care au petrecut ore întregi pe Facebook, Instagram și Twitter aveau o probabilitate mai mare să fie diagnosticați cu anxietate, depresie și singurătate. De asemenea, aceiași adolescenți sunt mai agresivi cu colegii, inclusiv prin bullying, sau prezintă un comportament antisocial. Autorii studiului susțin că, deși concluziile acestuia sunt îngrijorătoare, medicii pot depista semnele timpurii ale bolilor mintale prin calcularea perioadei de timp petrecută online de tineri.

 

Social media, posibilă sursă de probleme mintale și de agresivitate

 

Pentru cercetare, publicată în revista în JAMA Psychiatry, au fost analizați aproximativ 6.600 de adolescenți americani, cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Ei au fost întrebați dacă au un cont pe o rețea de socializare și cât timp petrec online în timpul unei zile obișnuite: până la 30 de minute; mai mult de 30 de minute; până la trei ore; mai mult de trei ore; până la șase ore; și mai mult de șase ore.

Problemele de sănătate mintală au fost evaluate folosind o metodă de screening numită GAIN-SS, care identifică tulburările de sănătate comportamentală și severitatea simptomelor. Rezultatele arată că cei care au petrecut mai mult de trei ore pe zi pe rețelele de socalizare au fost mai predispuși la anumite probleme interioare, cum ar fi să se simtă anxioși, deprimați sau singuri, în comparație cu adolescenții care nu foloseau social media. De asemenea, în cazul acestor tineri, a fost făcută o asociere între problemele de sănătate mintale și comportamente antisociale, agresivitate sau bullying.

„Cercetările viitoare ar trebui să stabilească dacă stabilirea unor limite în privința timpului petrecut online zi de zi, creșterea gradului de alfabetizare media și reproiectarea platformelor de socializare pot fi mijloace eficiente de reducere a poverii reprezentată de problemele de sănătate mintală în cadrul acestei populații”, au concluzionat autorii.

 

Rețelele de socializare, accesibile tuturor adolescenților

 

Un studiu din 2018 al Centrului de Cercetare Pew a descoperit că 97% dintre adolescenți utilizează cel puțin una dintre cele șapte cele mai populare platforme de socializare: Facebook, Instagram, Reddit, Snapchat, Tumblr, Twitter și YouTube.

Mai mult, accesul la aceste platforme este foarte ușor pentru adolescenți. Aceeași cercetare arată că 95% dintre adolescenți dețin un smartphone sau au acces la unul, iar 45% au spus că accesează constant social media.

În ultimii ani, platformele de socializare au fost lăudate pentru că ajută tinerii să dobândească abilități tehnice și de formare a relațiilor, dar au fost și criticate pentru că ajută la expunerea la bullying și reduc timpul în care adolescenții dorm sau fac exerciții fizice.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.