Riscul de insuficiență cardiacă crește din cauza consumului din recipiente de plastic, conform unui studiu

Cercetătorii au descoperit că expunerea frecventă la chimicale din plastic afectează microbiomul intestinal, ducând la inflamații care pot slăbi circulația sângelui și contribui la insuficiența cardiacă, potrivit Sciencedirect.com.

Studiul, realizat de cercetători din China, utilizează o abordare în două etape pentru a analiza impactul plasticului asupra sănătății. În primul rând, s-a observat frecvența cu care peste 3.000 de persoane consumă din recipiente de plastic și legătura cu bolile cardiovasculare. În etapa a doua, cercetătorii au expus șoareci la substanțe chimice din plastic, prin adăugarea de apă fiartă în recipiente de plastic, pentru a extrage aceste substanțe chimice.

„Datele au arătat că expunerea frecventă la plastic este semnificativ asociată cu un risc crescut de insuficiență cardiacă congestivă,” au scris autorii studiului.

Plasticul poate conține aproximativ 20.000 de substanțe chimice, multe dintre acestea fiind dăunătoare sănătății, inclusiv BPA, ftalați și Pfas, care sunt legate de afecțiuni precum cancerul și problemele de reproducere. Deși cercetătorii nu au identificat chimicalele exacte care se eliberează din plastic, aceștia au subliniat legătura dintre compușii plasticului și bolile de inimă, precum și legătura între microbiomul intestinal și aceste afecțiuni.

Studiul a arătat că plasticul eliberează substanțe chimice mult mai rapid atunci când este expus la temperaturi ridicate. Cercetările anterioare au descoperit că până la 4,2 milioane de particule de microplastic pe centimetru pătrat pot migra din recipiente de plastic încălzite în cuptorul cu microunde.

În cadrul experimentului, cercetătorii au adăugat apă fiartă în recipiente pentru 1, 5 sau 15 minute, apoi au administrat șoarecilor apa contaminată și au analizat microbiomul intestinal și substanțele metabolizate din fecale. Rezultatele au relevat schimbări semnificative.

„Ingestia acestor substanțe a modificat mediul microbian intestinal, a afectat compoziția microbiotei intestinale și a modificat metaboliții microbiotei intestinale, în special cei legați de inflamație și stres oxidativ,” au adăugat autorii studiului.

De asemenea, au examinat țesuturile musculare ale inimii șoarecilor și au observat că acestea au fost deteriorate. Studiul nu a găsit diferențe semnificative în modificările și daunele produse la șoarecii expuși la apă care a intrat în contact cu plasticul timp de un minut față de cei expuși timp de 5 sau 15 minute.

Deși studiul nu oferă recomandări specifice pentru protecția consumatorilor, susținătorii sănătății publice recomandă evitarea încălzirii sau depozitării alimentelor în recipiente din plastic, precum și înlocuirea tacâmurilor și ambalajelor de plastic cu alternative din sticlă, lemn sau oțel inoxidabil.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.