Riscul toxiinfecțiilor alimentare de pe litoral impune măsuri speciale: S-a lansat „Comandamentul Sezon Estival 2023”

Controalele se vor desfăşura în şase zone de interes turistic şi agrement de pe litoralul Mării Negre, începând cu localitatea Vadu, până în localitatea Vama Veche, după cum urmează: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Costineşti – incluzând Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol şi Mangalia.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat, la Constanţa, „Comandamentul Sezon Estival 2023” cu scopul de a asigura – prin inspectorii oficiali – evitarea apariţiei episoadelor de toxiinfecţii alimentare şi „un climat de siguranţă alimentară” turiştilor aflaţi în vacanţă, pe litoral.

Verificările vor fi realizate de către veterinari delegaţi din cadrul altor 10 Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, care, în perioada cuprinsă între 26 iunie şi 3 septembrie, vor acţiona, alături de colegii din cadrul Serviciului de Control Oficial Siguranţa Alimentelor, Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale din cadrul DSVSA Constanţa.

Cum se vor derula controalele

În cadrul Comandamentului vor acţiona echipe de control alcătuite din 40 inspectori, organizate în cinci serii succesive de câte două săptămâni.

„Echipele de control vor avea sprijinul autolaboratorului şi a Laboratorului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor DSVSA Constanţa. Se urmăreşte ca probele prelevate din materii prime, produse finite şi testele de sanitaţie să fie analizate în cel mai scurt timp. Zonele de agrement din judeţul Constanţa prezintă o dinamică aparte în perioada sezonului estival, caracterizată de înfiinţarea unui număr mare de unităţi de alimentaţie publică şi unităţi de vânzare cu amănuntul, cu caracter temporar. Pe toată perioada desfăşurării activităţii Comandamentului Sezon Estival 2023, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor vor colabora şi vor acţiona împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii de inspecţie şi control”, se menționează în comunicat.

Inspectorii şi autolaboratorul îşi vor desfăşura activitatea conform unui program fix

Angajații acestui serviciu vor verifica şi sesizările primite din partea cetăţenilor: ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul telefon al Comandamentului Sezon Estival, 0786/577007, unde se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.
„Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie”, precizează ANSVSA.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.