Indiferent de culoarea pielii sau vârstă, cancerul de piele poate afecta pe oricine și, deși expunerea la razele solare ultraviolete (UV)sau cele de la saloanele de bronzat sunt cea mai frecventă cauză, antecedentele familiale dar și alți factori pot crește riscurile.
Marc Hurlbert, PhD , CEO al Melanoma Research Alliance (MRA), a demontat pentru Melanoma Monday, zece dintre cele mai frecvente concepții greșite despre cancerul de piele și explică modurile de prevenire ale acestuia – relatează EverydayHealth.
Mitul 1: Există doar un singur tip de cancer de piele
Dintre diferitele tipuri de cancer de piele, unele sunt mai grave decât altele. Două cele mai frecvente sunt carcinoamele bazale și spinocelulare, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor(CDC) .
„Există mai mult de un milion [cazuri] în fiecare an, atât de multe încât guvernul nici măcar nu le monitorizează”, precizează specialistul. Aceste cancere de piele își au originea în straturile bazale și scuamoase ale pielii. Melanomul, mult mai puțin frecvent, își are originea în melanocite – celulele pielii care produc pigmenți. Este mai grav și mai invaziv decât carcinoamele bazocelulare și scuamoase și reprezintă aproximativ 100.000 de diagnostice de cancer de piele anual în Statele Unite, potrivit Societății Americane de Cancer.
Mitul 2: Melanomul este doar o aluniță care trebuie îndepărtată
Este adevărat că toate melanoamele provin din melanocite, inclusiv din cele găsite în alunițe, dar este mai mult decât o aluniță care trebuie îndepărtată – poate fi mortal dacă nu este tratată devreme. Când vă faceți screening pentru cancerul de piele – menționează Marc Hurlbert – este bine să urmați „ ABCDE-urile melanomului ”: căutați pete întunecate care sunt asimetrice și au margini neregulate. Petele de melanom evoluează în timp și uneori au culori care variază în interiorul petei. În timp ce majoritatea sunt mai mari decât o radieră de creion, anumite melanoame pot fi observate atunci când sunt mai mici.
„Cu toții ne cunoaștem propriile corpuri mai bine decât chiar și medicii noștri. Ar trebui să fim conștienți de semnele de pe propriul nostru corp. Pe măsură ce îmbătrânești, primești mai multe, dar dacă se schimbă, este bine să fii examinat de un medic” – atrage atenția dermatologul american.
De exemplu, melanomul precanceros al lui Khloé Kardashian a debutat ca o umflătură în obrazul ei, potrivit Insider. Iar când ceea ce a presupus că era un coș nu a dispărut timp de șapte luni, a decis să-i facă biopsie: „A fost mult mai serios decât am anticipat că va fi”, a spus vedeta în trailerul sezonului 3 al reality-show-ului The Kardashians.
Mitul 3: Melanomul apare doar pe piele
Nu, nu apar doar pe piele: forme rare de melanom pot apărea pe ochi (melanomul ocular) și în membranele mucoase (melanomul mucoasei), în special cele din nas, gură sau buze.
Mitul 4: Cancerul de piele nu este grav
Cancerul de piele, în special melanomul, poate fi mortal dacă nu este diagnosticat din faza incipientă pentru că, potrivit surselor citate, are tendința de a se răspândi în alte părți ale corpului: „Oricine este diagnosticat în stadiile avansate, trecut de stadiul 1, va avea nevoie de intervenție chirurgicală și imunoterapie” – menționează dr. Marc Hulbert.
Imunoterapiile învață sistemul imunitar al unei persoane să atace celulele canceroase, la fel ca un virus în timp ce anumite cancere de piele cu celule bazale și scuamoase pot necesita radiații după o intervenție chirurgicală pentru a ucide celulele tumorale rămase, potrivit Societății Americane de Cancer.
Mitul 5: Persoanele cu pielea mai închisă la culoare nu fac cancer de piele
„Oamenii de orice rasă sau culoare de piele pot face cancer de piele de la UV, punct”, avertizează expertul, precizând că, mai frecvent, cancerul de piele poate fi ratat mai frecvent la persoanele care au pielea mai închisă la culoare; potrivit Școlii de Medicină Dartmouth Geisel , pacienții de culoare neagră au mai mult de trei ori mai multe șanse de a fi diagnosticați cu melanom într-un stadiu tardiv decât pacienții albi iar, în plus, acestea primesc și subtipuri rare care sunt legate nu doar de afecțiuni provocate de UV. Comunitățile de culoare au rate mai mari ale unui tip rar de cancer de piele numit melanom lentiginos acral , care apare pe palmele mâinilor, tălpile picioarelor și în paturile unghiilor – menționează EverydayHealth.
Mitul 6: Dezvoltarea melanomului, posibilă doar după ani de expunere la soare și arsuri
Publicația americană notează că o singură arsură solară în copilărie sau adolescență dublează cu mult șansele unei persoane de a dezvolta melanom mai târziu în viață, potrivit Skin Cancer Foundation: „O arsură solară vă poate deteriora celulele pielii și vă poate crește riscul de melanom”, susține specialistul, adăugând că arsurile solare severe și expunerea prelungită la UV de-a lungul vieții sunt mai grave, deoarece daunele solare se acumulează în timp. Totuși, de reținut, și o singură arsura solară poate provoca daune de durată.
Mitul 7: Un bronz de bază, la un salon de bronzat, ajută la prevenirea arsurilor solare și, prin urmare, a cancerului de piele
Potrivit dermatologului amintit, niciun bronz nu este sănătos: „Un bronz este de fapt un semn că pielea ta este în suferință. Este afectarea pielii sau răspunsul la stres prin expunerea la UV”, spune el.
Chiar dacă nu e arsă, expunerea la soare provoacă leziuni celulare care cresc riscul de cancer de piele, conform Skin Cancer Foundation iar bronzul nu protejează de arsurile solare. Studiile au arătat că un bronz de bază are aproximativ aceeași protecție UV ca și crema solară cu un SPF3 sau mai puțin, conform Universității din Florida Centrală .
Mitul 8: Machiajul poate oferi toată protecția pielii de care aveți nevoie
„Este grozav că unele farduri și fonduri de ten au SPF în ele, dar nu este suficient. Este bine să pui SPF30 sau mai mare și să aplici machiajul], apoi să-l reaplici la fiecare două ore” – avertizează medicul, referindu-se la faptul că reaplicarea cremei solare este cheia dar, de obicei, aceasta nu prea face parte din rutina de machiaj a cuiva. Și indiferent cât de întunecată este pielea, toată lumea ar trebui să poarte protecție solară și să evite expunerea în perioadele de vârf ale soarelui pe tot parcursul anului.
Mitul 9: Trebuie să aplici cremă solară numai când vei sta afară mai multe ore
Crema de protecție solară ar trebui să facă parte din rutina de dimineață a tuturor, chiar dacă vor sta în casă sau mașină în cea mai mare parte a zilei, spune Hurlbert.
„Este posibil să fii afară în timpul navetei și poți fi expus la soare prin ferestre, de asemenea, în timp ce ești înăuntru. Când ești afară pentru o perioadă lungă de timp, trebuie să reaplici protecție solară la fiecare două ore”, atenționează el.
Mitul 10: Doar expunerea la UV cauzează cancer de piele
Deși expunerea la UV este cauza principală a cancerului de piele, nu este singurul factor de risc:„Cancerul de piele poate apărea în familii. Nu am identificat încă genetica moștenită a melanomului, dar există indicii despre genele care pot fi implicate”, afirmă Marc Hurlbert, adăugând că antecedentele familiale sunt mai frecvent un factor la adolescenții și adulții mai tineri care dezvoltă cancer de piele.
Subtipurile rare de cancer de piele care afectează ochii, mucoasa și zona inferioară a mâinilor și picioarelor nu sunt de obicei cauzate de expunerea la UV, spune el. În plus, o mulțime de tipuri de alunițe cresc și riscul de cancer de piele, potrivit autorităților medicale de peste ocean, conform publicației EverydayHealth.