Grupul elvețian Roche anunță că a încheiat un acord de achiziție cu Spark Therapeutics. Tranzacția ar urma să ajungă la aproximativ 4,3 miliarde de dolari.
Spark este o companie farmaceutică americană, cu sediul la Philadelphia, implicată în descoperirea, dezvoltarea și comercializarea de terapii genice pentru boli genetice precum cecitatea, hemofilia, boli lizozomale și boli neurodegenerative.
Portofoliu bogat în terapii genice inovatoare
Principalele tratamente aflate în portofoliul Spark sunt SPK-8011, o terapie genică inovatoare pentru tratamentul hemofiliei A, pentru care faza 3 de cercetare clinică ar trebui să înceapă anul acesta, și SPK-8016, tot o terapie genică pentru hemofilia A, aflată în studiu clinic de fază 1/2.
Tot în portofoliul Spark se află și Luxturna (voretigene neparvovec), o terapie genică pentru tratamentul pacienților pediatrici și al adulților cu pierdere a vederii din cauza distrofiei retiniene cauzate de mutații bialelice ale genei RPE65 și care au suficiente celule retiniene viabile restante, deja autorizată în Uniunea Europeană și în SUA. Tratamentul cu Luxturna este, probabil, cea mai scumpă terapie din lume.
Acestor terapii li se adaugă SPK-9001, o terapie genică potențială pentru hemofilia B, aflată în faza 3 de cercetare clinică, și SPK-7001, în faza 1/2, pentru tratamentul choroideremiei. Pe lângă acestea,mai sunt și alte terapii dezvoltate pentru boli rare, unele aflate în faze preclinice sau în faza clinică inițială.
122% peste ultimul preț de tranzacționare
Conform înțelegerii perfectate între cele două companii, Roche va oferi 114,5 dolari pentru fiecare acțiune Spark, ceea ce reprezintă 122% peste prețul de închidere la ședința de tranzacționare NASDAQ din 22 februarie și 19% peste cel mai bun preț al acțiunilor Spark din ultimele douăsprezece luni (înregistrat la 9 iulie 2018). Valoarea totală a tranzacției ar ajunge astfel la 4,3 miliarde de dolari. Tranzacția ar trebui să fie finalizată în al doilea trimestru al acestui an.
Spark Therapeutics fusese înființată în martie 2013, de Katherine High și Jeffrey Marrazzo, de la Universitatea din Pennsylvania.