În plin sezon al afecțiunilor respiratorii, dar și a numărului tot mai mare de cazuri de infecții cu virusul gripal, medicii recomandă vaccinarea, ca primă măsură de imunizare.

Dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină de Familie, a declarat pentru Ro Health Review, că, în prezent, numărul pacienților cu viroze respiratorii este mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă. Un semn bun este însă faptul că tot mai mulți oameni au început să se vaccineze.
Vaccinarea limitează circulația virusului
„Mă bucur că anul acesta au fost vaccinate mai multe persoane împotriva gripei. Aș fi vrut să fie și mai mulți, pentru că vaccinarea protejează împotriva gripei și, totodată, se limitează circulația virusului în comunitate”, a declarat Rodica Tănăsescu.
Aceasta a explicat că virozele respiratorii sunt boli cu o evoluție mai simplă, care, de obicei, se tratează numai cu medicamente simptomatice pentru febră, tuse sau dureri în gât. În cazul gripei, evoluția este mai severă, aspectul clinic este mai sever, starea generală este mai afectată, apar febră mare, dureri oculare, dureri musculare, cefalee și toate acestea dau un contur de gravitate.
Antibioticele nu au efect în caz de răceală sau gripă
„În plus, gripa poate duce la decompensarea bolilor cronice preexistente, mă refer la pacienții vârstnici care au patologii cum ar fi cele cardiovasculare, sunt hipertensivi, sechele de infarct, sunt diabetici sau au boli respiratorii cronice, cum ar fi astmul și bronhopneumopatia cronică obstructivă sau au alte boli care reduc capacitatea de apărare a oranismului. La cealaltă extremă, copiii mici care nu au dezvoltat un sistem imun foarte competent sunt și ei expuși la forme severe”, avertizează Rodica Tănăsescu.
O atenție deosebită trebuie acordată medicamentelor care sunt administrate în această perioadă. Antibioticele nu au efect în caz de răceală sau gripă. „Antibioticele au efect împotriva bacteriilor, toate aceste patologii și virozele respiratorii obișnuite și gripa sunt afecțiuni virale, nu sunt produse de bacterii, ci de virusuri. Antibioticele nu au niciun efect, din contră, se distrug bacteriile protectoare și crește rezistența bacteriană. De altfel, există o alertă mondială privind rezistența bacteriilor la antibiotice. Acestea nu vor mai avea efect când vom avea nevoie de ele, tocmai pentru că s-au folosit haotic, la întâmplare, pe post de tratament al febrei”, mai spune medicul de familie.
De la începutul anului, nouă oameni au murit din cauza infecțiilor cu virus gripal, iar numărul îmbolnăvirilor este în creștere.