România a emis şapte alerte pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, provenite din China

România a emis, prin sistemul RAPEX, şapte alerte de măşti neconforme aflate pe piaţă. Măștile, provenite din China, poartă marcajul CE, potrivit sistemului de alertă rapidă pentru produse nealimentare al Comisiei Europene. Acestea nu sunt însă certificate ca echipamente de protecţie de către un organism relevant, potrivit Agerpres.

Astfel, este posibil ca produsele să nu îndeplinească cerinţele de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu protejeze în mod corespunzător dacă nu sunt combinate cu măsuri suplimentare.

Autorităţile recomandă retragerea produselor de pe piaţă.

Produsele nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149: 2011 + A1: 2009 FFP2.

Sistemul RAPEX este un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase între Comisia Europeană şi Statele Membre ale Uniunii Europene.

Direcţia de Control şi Supraveghere Piaţă din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), coordonată de directorul general Paul Anghel, a transmis în ultimele două luni, prin RAPEX, 12 alerte pentru măşti neconforme, un număr similar fiind în stand-by pentru a fi urcate în sistem.

Instituţia îi avertizează  pe operatorii economici din domeniu ca, înainte de a introduce la comercializare astfel de produse, să consulte site-urile ANPC şi pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul „produse interzise comercializării”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.