În ultimii ani, România a înregistrat progrese semnificative în domeniul farmacovigilenței, consideră dr. Alexandru Velicu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Acesta a declarat că numărul reacțiilor adverse raportate primite de agenție, precum și activitatea de procesare a acestora au înregistrat o creștere constantă din 2012 până în prezent.
Apel de a contribui la siguranța medicamentelor
„ANMDM a desfășurat în ultimii doi ani campanii în media pentru promovarea raportării reacțiilor adverse suspectate la medicamente, pentru o mai bună cunoaștere a profilului de siguranță a medicamentelor și pentru îmbogățirea informațiilor despre medicamente. Mesajul transmis a fost că, deși se pot utiliza în condiții de siguranță și eficacitate, medicamentele – chiar și cele care se pot elibera fără prescripție medicală – pot determina apariția unor reacții adverse. În același timp, s-a precizat că autoritățile competente – precum agenția – se bazează pe raportările reacțiilor adverse suspectate pentru a se asigura că medicamentele de pe piață prezintă un grad acceptabil de siguranță. S-a reiterat astfel apelul de a contribui la siguranța medicamentelor prin raportarea reacțiilor adverse suspectate ușor și repede, folosind sistemul național de raportare, disponibil online, pe site-ul agenției”, a declarat dr. Alexandru Velicu în cadrul Conferinței Naționale a Medicamentului, un eveniment organizat în premieră în România în parteneriat instituțional cu ANMDM, sub egida Ministerului Sănătății, a Comisiei pentru Sănătate Publică a Senatului și a Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților.
„Ne-am dorit foarte mult să fim parteneri instituționali ai acestui eveniment, ca reacție firească și proactivă, dar mai ales din dorința de a prezenta imaginea obiectivă a realității privind siguranța vaccinării”, a declarat președintele ANMDM. Acesta și-a manifestat speranța că evenimentul, aflat la prima ediție, va genera dezbaterile constructive preconizate și va fi punct de plecare pentru aprofundarea temelor abordate.
Contribuții la protejarea și promovarea sănătății
„Ca instituție subordonată și coordonată de Ministerul Sănătății, ANMDM este angajată în propunerea de soluții viabile pentru elaborarea și implementarea politicilor de asigurare a accesului pacienților la tratamentele prescrise, mai ales la tratamente cu medicamente noi, de ultimă generație, disponibile în alte state membre ale Uniunii Europene, în cadrul sistemelor naționale de asigurări de sănătate”, a declarat președintele ANMDM în cadrul Conferinței.
„Misiunea ANMDM este de a contribui la protejarea și promovarea sanătății publice prin: evaluarea la cel mai înalt nivel de competență științifică a documentației de autorizare în vederea punerii pe piață a unor medicamente de uz uman de bună calitate, sigure și eficace; evaluarea documentației în vederea autorizării studiilor clinice în România, precum și a unităților în care acestea se defășoară; evaluarea tehnologiilor medicale pe baza unor criterii științifice adoptate prin legislația în vigoare în vederea includerii sau a neincluderii, a menținerii sau a excluderii din lista de medicamente compensate și gratuite; suprevegherea siguranței medicamentelor de uz uman aflate în circuitul terapeutic prin activitate de inspecție și farmacovigilență, precum și asigurarea accesului profesioniștilor din domeniul sănătății, din industria farmaceutică, a pacienților și publicului larg la informatii utile și corecte privind medicamentele de uz uman autorizate de punere pe piață”, a explicat dr. Alexandru Velicu.