România are nevoie de caravanele medicale, care merg la ușa pacienților, spune președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților. Conf. univ. dr. Florin Buicu a anunțat că susține aceste proiecte și că, pe viitor, banii pentru ele vor fi tot mai mulți.
„Proiectul a arătat că faptul că România are nevoie de aceste categorii de servicii. Este foarte clar că mergând cu aceste caravane în comunitate ducem serviciile medicale la locul unde e nevoie de aceste servicii medicale, îmi doresc să nu fie un sfârșit, ci doar un început pentru viitoarele proiecte. Vă asigur de toată deschiderea Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, de tot sprijinul.
Finanțarea care vine atât din bani europene cât și sprijinul statului pentru lupta împotriva tuberculozei vor fi din ce în ce mai mari”, a declarat conf. univ. dr. Florin Buicu la conferința dezbatere ezvoltarea screeningului TB prin caravane mobile, care a marcat încheierea programului E-DETECT.
În România, E-DETECT TB a urmărit depistarea activă a TB, în grupuri de populație vulnerabilă, expuse unui risc crescut de îmbolnăvire, care au inclus: oameni fără adăpost, utilizatori de droguri, populație cu acces dificil la servicii medicale și deținuți, din București și zone din Muntenia și Oltenia: județele Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova.
Activitățile de screening au fost realizate de către specialiști din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, prin intermediul unei caravane mobile dotate cu radiografie digitală, diagnostic asistat de computer și test de diagnostic molecular.
În urma examinărilor, persoanele depistate cu tuberculoză au intrat într-un program de tratament și monitorizare, în concordanță cu ghidurile naționale în vigoare. Potrivit acestuia, pacientul diagnosticat cu tuberculoză trebuie izolat în unități medicale de specialitate timp de 2 săptămâni de la inițierea tratamentului, până ce boala nu mai este contagioasă.