Ministrul Sănătății: România are una dintre cele mai rapide creșteri din Europa a cazurilor de COVID

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat, marți, că România are una dintre cele mai rapide creșteri din Europa a cazurilor de COVID.

„Ne aflăm pe un val de creștere. Este una dintre cele mai rapide creșteri din Europa din punct de vedere al ratei bazale de reproducere a infecției. Avem o creștere săptămânală de 1,5 ori a numărului de cazuri. Dacă săptămâna trecută aveam cam 6.000 de cazuri înregistrate zilnic la mijlocul săptămânii, acum am ajuns la aproape 9.000 de cazuri. Această creștere a fost și în valul patru, pentru mai multe săptămâni, oarecum similară. Problema este când se va opri această creștere ”, a precizat prof. dr. Alexandru Rafila, după vizita la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

Ministrul a spus că, la acest moment, proporția cazurilor spitalizate din numărul  total de cazuri noi înregistrare este de 3-4%.

Ministrul a menționat că a fost pus la punct un sistem care ar trebuie să fie funcțional pentru ca pacienții să ajungă mai repede la testare și evaluare.

„Am pus la punct un sistem funcțional credem, rămâne să-l testăm, care presupune testarea rapidă prin medicii de familie, evaluarea inițială la medicul de familie, ulterior formele medii de boală și pacienții care au comorbidități vor fi îndrumați către cele 230 de centre de evaluare, unde pot benefizia de analize medicale și de radiografie sau tomografie computerizată, după caz. O parte din pacienți va primi medicația antivirală de la aceste centre de evaluare sau vor fi îndrumați către spitale, în cazul în care au nevoie de oxigen sau de îngrijiri mai aporfundate”, a explicat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.