România este printre puţinele ţări din lume care reglementează prin lege prevenţia diabetului zaharat

Legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului, adoptată de Parlament, reprezintă primul pas pentru dezvoltarea unui program naţional de prevenţie şi diagnosticare precoce a diabetului zaharat, potrivit unui comunicat de presă al Forumului Român de Diabet.

După promulgarea legii de către Preşedintele Klaus Iohannis, România se va număra astfel printre puţinele ţări din lume care au o lege prin care se reglementează prevenţia diabetului zaharat.

„Îmi exprim bucuria şi mulţumirea că eforturile noastre au fost încununate de succes şi avem astfel la dispoziţie o abordare mai extinsă pentru reducerea impactului devastator al diabetului zaharat la nivel populaţional. Prevenţia, prin toate pârghiile pe care le are la dispoziţie, alături de managementul optim al pacienţilor cu diabet zaharat, marea majoritate de tip 2, vor contribui sperăm la reducerea prevalenţei diabetului şi a complicaţiilor sale”, a declarat Prof. dr. Gabriela Roman, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică, în contextul în care unul din 10 români suferă de această patologie. Mai mult decât atât, în contextul pandemiei COVID-19, datele existente până la acest moment arată că persoanele cu diabet zaharat sunt în prima linie în ceea ce priveşte agravarea stării de sănătate: în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2, persoanele cu diabet zaharat tip 2 au un risc de deces cu 75% mai mare decât persoanele care nu au diabet zaharat tip 2.

Astfel, pentru scăderea incidenţei bolii în rândul populaţiei şi prevenirea complicaţiilor, este esenţială o politică unitară şi transparentă la nivel naţional pentru prevenţie în diabet.

„Această lege vine într-un moment în care vedem cât este de necesar să avem un set de măsuri de prevenţie a diabetului la nivel naţional. Astfel, legea aduce o serie de noutăţi în ceea ce priveşte implicarea autorităţilor locale în menţinerea stării de sănătate a populaţiei şi sprijinirea cetăţenilor în adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Le mulţumesc colegilor din Camera Deputaţilor care au votat în favoarea proiectului de lege şi experţilor din Forumul Român de Diabet care s-au implicat pentru realizarea acestui program”, a declarat Laszlo Attila, Preşedintele Comisiei de Sănătate Publică din Senat, unul dintre iniţiatorii legii.

„Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice salută adoptarea Legii privind prevenţia şi diagnosticul precoce a diabetului zaharat de către Parlamentul României. Este un pas important fiind, în domeniul prevenţiei bolilor cronice, o iniţiativă legislativă unică în România şi printre puţinele iniţiative legislative de acest gen la nivelul Uniunii Europene, chiar singulară dacă ne referim exclusiv la diabetul zaharat. Dată fiind prevalenţa în creştere a diabetului zaharat şi implicaţiile pe care diabetul zaharat necontrolat, prin complicaţiile sale cronice, le poate avea asupra stării generale de sănătate, importanţa acestui demers legislativ şi impactul pozitiv pe care l-ar putea avea este oarecum similar cu ce a însemnat, la vremea respectivă, descoperirea insulinei şi a medicaţiei anti-hiperglicemiante moderne”, a afirmat Prof. univ. dr. Romulus Timar.

Legea adoptată în 20 octombrie stabileşte cadrul legal pentru dezvoltarea unei politici de prevenţie la nivel naţional şi cuprinde următoarele trei direcţii de acţiune:

I. Educaţia populaţiei pentru adoptarea şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi responsabil;

II. Screening pentru depistarea precoce a diabetului;

III. Prevenţia sau întârzierea instalării diabetului.

Spre deosebire de programele naţionale de sănătate, care se referă la prevenţia complicaţiilor unei boli diagnosticate, această lege vizează educaţia şi prevenţia apariţiei bolii, măsuri legate de stilul de viaţă şi screening pentru depistare precoce.

În România, diabetul zaharat tip 2 este diagnosticat cel mai frecvent la adulţii mai în vârstă, reprezentând aproximativ 90% din toate cazurile de diabet. Însă, din ce în ce mai multe cazuri sunt observate deopotrivă şi la copii, adolescenţi şi adulţi mai tineri din cauza creşterii nivelului de obezitate, inactivităţii fizice şi alimentaţiei precare. Prediabetul este, de asemenea, o problemă îngrijorătoare, a cărei diagnosticare se face târziu.

Cercetările indică faptul că până la 80%, dintre cazurile de diabet zaharat tip 2, pot fi prevenite prin alimentaţie echilibrată, activitate fizică şi stil de viaţă sănătos.

Forumul Român de Diabet este o platformă de colaborare care reuneşte pe toţi cei interesaţi de prevenţia, diagnosticarea şi managementul integrat al diabetului zaharat, inclusiv Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice alături de Federaţia Română de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice. Iniţiativa se alătură celei similare create la nivelul Federaţiei Europene a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice şi Forumului European al Diabetului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.