România, exemplu negativ în UE

România este un exemplu negativ în Uniunea Europeană în ceea ce privește decesele din afecțiuni tratabile.

Potrivit celui mai recent raport Eurostat, are cea mai crescută rată de deces standardizată pentru boli tratabile – peste 200 la 100.000 de locuitori.

 

Principala cauză de decese prevenibile: cancerul de plămâni

 

În UE, cancerul pulmonar (rată de 37,1 la 100 000 locuitori sub 75 de ani), bolile cardiace ischemice (18,9), tulburările şi intoxicaţii specifice alcoolului (11,7), bolile cerebrovasculare şi BPOC (ambele 10) au fost cele mai frecvente cinci cauze de deces prevenibile în rândul persoanelor cu vârsta sub 75 de ani, reprezentând 55% din totalul acestor decese în 2016.

În 2017, printre aceste cinci cauze, cancerul pulmonar a avut cea mai mare rată de deces standardizată pentru persoanele cu vârsta sub 75 de ani în 20 din cele 27 de state membre ale UE.

Letonia, Lituania, România şi Slovacia au înregistrat cea mai mare rată de decese preveibile pentru boli cardiace ischemice, în timp ce Estonia şi Finlanda au înregistrat cea mai mare rată pentru tulburări şi intoxicaţii specifice alcoolului.

Bulgaria a avut cea mai mare rată de decese care pot fi prevenite pentru bolile cerebrovasculare.

Decese premature în UE

 

În 2016, 1,5 milioane de persoane cu vârste sub 75 de ani au murit în Uniunea Europeană, dintre care două treimi (1 milion) pot fi considerate decese premature.

Aceste decese ar fi putut fi evitate prin intervenții eficiente în domeniul sănătății publice și prin intervenții de prevenție primară sau prin intervenții eficiente de asistență medicală, potrivit Eurostat.

În UE, cele mai comune cauze de deces din afecțiuni tratabile în rândul persoanelor sub 75 de ani au fost boala cardiacă ischemică (o rată de deces standardizată de 18,9 la 100.000 de persoane sub 75 de ani), cancerul colorectal (15,1), cancerul de sân (o rată de deces standardizată de 10,9 la 100.000 de femei sub 75 de ani), boli cerebrovasculare (10) și pneumonie (5,2).

În 2015, aceste cinci grupe de afecțiuni au produs 65% dintre toate decesele provocate de boli tratabile în UE.

În 2017, în 19 dintre cele 27 de state membre UE (datele din Marea Britanie nu au fost incluse în statistică), inclusiv în România, boala cardiacă ischemică a dus la cea mai mare rată standardizată de deces în rândul persoanelor cu vârste sub 75 de ani, dintre decesele din afecțiuni tratabile.

În alte șapte țări – Belgia, Danemarca, Spania, Franța (date din 2016), Italia, Olanda și Portugalia – cea mai mare rată de deces a fost din cauza cancerului colorectal, în timp ce în Bulgaria din cauza bolilor cerebrovasculare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.