România intră în legalitate în privința tarifelor pentru evaluările necesare aprobării substanțelor active ale produselor biocide

Tarifele pentru implementarea activităților de evaluare necesare pentru aprobarea substanțelor active ale produselor biocide și pentru autorizarea și reînnoirea autorizării produselor biocide au fost publicate la data de 13 iunie 2019 în Monitorul Oficial nr. 483.

La propunerea Ministerului Sănătății (MS), tarifele au fost aprobate ieri, 12 iunie, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 41.

Actul normativ reglementează tarifele pentru derularea activităţilor de autorizare naţională a produselor biocide și evaluare a substanţelor active biocide, ca urmare a desemnării României de către Comisia Europeană ca stat membru raportor privind autorizarea națională în România a produselor biocide, se arată într-un comunicat al MS.

Astfel a fost stabilit și cadrul legal pentru autorizarea instituțiilor responsabile de derularea activitaţilor, respectiv de a percepe tariful aferent celor două tipuri de proceduri de autorizare.

 

România, singurul stat UE care nu avea lege pe tarifarea evaluărilor necesare autorizării biocidelor

 

Reglementările vin în contextul în care țara noastră era singurul stat membru al Uniunii Europene care nu avea prevederi legale pentru tarifarea activităților de evaluare a substanțelor active și ale produselor biocide în vederea autorizării naționale. Până acum legislația națională prevedea doar reglementări referitoare la stabilirea tarifului pentru o serie de activități care privesc plasarea pe piață a produselor biocide, respectiv tarif pentru recunoașterea reciprocă paralelă sau succesivă a autorizației unui produs biocid și pentru reînnoire, tarif pentru autorizare simplificată a unui produs biocid și tarif pentru autorizare provizorie, autorizarea aceluiași produs biocid, autorizare de comerț paralel, pentru autorizare de experiment și pentru autorizare, se arată în OUG.

Tarifele sunt percepute de Ministerul Sănătății, în calitate de autoritate competentă pentru coordonarea măsurilor naționale necesare aplicării Regulamentului Parlamentului European și a Consiliului din mai 2012 privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide.

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.