România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană după numărul mediu anual de consultaţii stomatologice, cu 0.3 per capita, un decalaj față de Uniunea Europeană, în care media este de 0.9.
Potrivit unui studiu recent, aproximativ 57% dintre români au accesat serviciile stomatologice în 2022, acesta fiind cel mai mare procent din 2018 până în prezent. Evoluția pozitivă în ceea ce privește obiceiurile de consum se păstrează și pentru anul în curs – 63% dintre români intenționează să viziteze medicul stomatolog anul acesta.
Conform studiului, frecvența vizitelor la dentist a crescut cu patru procente în 2022 față de anul anterior la nivel național, iar pentru mediul urban chiar cu șase procente. În continuare, ponderea cea mai mare de accesare este o dată pe an (26%), iar în funcție de mediile de reședință, în mediul urban, peste 36% dintre oameni declară că nu au fost deloc la dentist în 2022 (scădere de la aproximativ 43% în 2021), iar în mediul rural, aproape 53% (54% în 2021).
Aproape jumătate dintre români declară că au ajuns la dentist pentru plombe/carii, o creștere cu patru procente față de 2021, aproximativ 45% pentru depunerile de tartru (cu 7% peste 2021), 22% pentru abces/infecție și peste 18% pentru implant dentar. 1 din 5 români consideră că nu a avut probleme stomatologice în ultimul an. Cei care au accesat serviciile stomatologice au amintit ca motiv prioritar pentru vizitele la medicul stomatolog în 2022 consultația, cu 66% pondere, în creștere cu aproape 6 procente, indică studiul citat.
În continuare, într-un procent majoritar, românii și-au ales medicul stomatolog din clinică pe criteriul încrederii (96%), următorii factori de decizie fiind recomandarea și tarifele avantajoase (aproximativ 61%), precum și proximitatea (52%).
De asemenea, 63% dintre români intenționează să ajungă la medicul stomatolog în 2023, iar ca motive pentru considerare sunt: consultațiile (80%), tratarea cariilor (57%), radiografii (48%), detartraj (peste 46%). Autodiagnosticarea rămâne cel mai important factor pentru care oamenii nu vor ajunge la dentist anul acesta – 78% declară că nu au probleme stomatogice. De asemenea, 41% spun că au o situație financiară cel puțin strictă în această perioadă și că nu au bani suficienți, iar 25% că nu au timp.
Studiul a fost realizat în ianuarie 2023 la nivel național, pe un eșantion de peste 1000 de persoane (55% mediul urban, 45% mediul rural, în procente egale bărbați-femei și pe categoriile de vârstă active profesional) și prezintă comportamentul pacientului român din ultimul an, fiind barometrul care surprinde schimbările în privința accesării serviciilor stomatologice.