România, pe locul II în UE la incidența rujeolei, potrivit datelor OMS

Cazurile de rujeolă din lume au crescut de aproape trei ori în primele șapte luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit celor mai recente date publicate de Organizația Mondială a Sănătății. România se află pe locul cinci în Uniunea Europeană la numărul total de cazuri, dar pe locul al doilea în privința incidenței la un milion de locuitori.

Cifrele publicate de Organizația Mondială a Sănătății arată că, în perioada 1 ianuarie -31 iulie, au fost înregistrate 364.808 cazuri, față de 129.239 în aceeași perioadă a anului trecut.

Este vorba despre ”cele mai mari cifre” înregistrate din 2006 încoace, a declarat un purtător de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Republica Democrată Congo, în Madagascar și în Ucraina.

Însă, în Madagascar, ”numărul cazurilor a scăzut considerabil în ultimele luni”, în urma campaniilor naționale de vaccinare de urgență împotriva rujeolei, potrivit OMS.

Statele Unite au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din ultimii 25 de ani.

În Europa, numărul cazurilor s-a dublat, cu aproape 90.000 de cazuri semnalate de la începutul anului. Acest număr îl depășește cu mult pe cel înregistrat în tot anul 2018 (84.462).

 

Situația în România

 

În România, în perioada 1 ianuarie – 7 august s-au înregistrat 903 cazuri confirmate de rujeolă. Acest număr plasează țara noastră pe locul cinci în Uniunea Europeană, după Franța (1.149), Polonia (1.1.48), Italia (1.143) și Bulgaria (1.032).

În ceea ce privește incidența la un milion de locuitori, cu o rată de peste 82 de cazuri, țara noastră este devansată numai de Bulgaria (145,69 la un milion de locuitori).

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), 34  de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate în perioada 27 iulie – 2 august, în România, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 17.933, din care 64 de decese.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare, potrivit CNSCBT. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.

Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii, atrage atenția CNSCBT.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.