România, pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește accesul pacienților la medicamentele inovatoare

România este pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește accesul pacienților la medicamente inovatoare și, deși s-au făcut pași importanți în actualizarea listei de medicamente compensate, suntem departe de standardele europene de tratament, avertizează Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). Principalele motive sunt un sistem de compensare inconstant și impredictibil, potrivit unui comunicat de presă. Timpul mediu până la accesul unui nou medicament pe piața din România în sistem de compensare, de la aprobarea Agenției Europene a Medicamentului, este de aproximativ 43 de luni, conform datelor ARPIM,  în timp ce alți europeni au acces imediat sau în câteva luni.

Informațiile fac parte din raportul „Evaluarea inovațiilor terapeutice centrate pe pacient” (Assessing Person-Centered Therapeutic Innovations) realizat de o companie farmaceutică americană.

„Acest raport scoate în evidență modul în care toți cei implicați în deciziile privind sănătatea și accesul la medicamente ar trebui să se raporteze la inovațiile în domeniu. În același timp, raportul subliniază încă o dată decalajul dintre România și alte țări europene în această privință. România nu a fost inclusă în acest studiu, sistemul HTA local fiind unul care depinde de evaluarea și accesul medicamentelor în sistem de rambursare în alte țări europene”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM.

 

Apel pentru includerea pacientului în evaluarea tehnologiilor medicale

 

În urma publicării raportului „Evaluarea inovațiilor terapeutice centrate pe pacient”, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) s-a alăturat eforturilor Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA – European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) și a lansat un apel pentru includerea experienței și preferințelor pacientului în evaluarea Tehnologiilor Medicale (HTA –  Health Technology Assessment), procesul care stă la baza deciziei de acces pentru noi medicamente și în deciziile de stabilire a prețurilor și de rambursare.

Inovațiile terapeutice centrate pe pacient pot avea un impact semnificativ și tangibil asupra calității vieții pacientului, îmbunătățesc aderența și, ca urmare, îmbunătățesc rezultatele. Pentru buget, acestea aduc economii datorită unui rezultat clinic mai bun, a unei monitorizări simplificate și a competiției de preț.

Cu toate acestea, raportul arată că multe organisme HTA și plătitori nu le iau în considerare într-un mod semnificativ în evaluarea noilor tratamente.

Raportul „Evaluarea inovațiilor terapeutice centrate pe pacient” a fost realizat prin analizarea medicamentelor noi lansate între 2011 și 2018, în 8 țări europene (Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Olanda și Polonia), în arii terapeutice precum HIV, diabet, neurologie, oncologie, scleroză multiplă, boli respiratorii. Peste 900 de rapoarte HTA au fost analizate și 27 de entități din sănătate au fost intervievate (plătitori, reprezentanți ai pacienților, clinicieni și academicieni).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.