România se confruntă cu o rată a mortalității infantile de 5,8 la 1.000 de copii născuţi vii în 2019

România se menţine printre primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 5,8 la 1.000 de copii născuţi vii în 2019, potrivit datelor INS din februarie 2021. Cauza principală o constituie naşterile premature, atrage atenția Salvați Copiii într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, ţara noastră se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală.

”Deşi necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentând aşadar 50% din capacitatea de a îngriji nou-născuţii prematuri. Aparatura medicală precară, acolo unde nu e chiar insuficientă, pune maternităţile din România în situaţii dificile”, se arată în comunicat.

Salvați Copiii atrage atenția și asupra principalelor cauze ale mortalităţii copiilor de până în patru ani, respectiv asupra leziunilor traumatice (o rată de 8,7 la 100.000 de locuitori), afecţiunilor aparatului respirator (7,3 la 100.000 de locuitori), tumorilor (4,3 la 100.000 de locuitori) şi malformaţiilor congenitale (2,9 la 100.000 de locuitori), potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) pentru anul 2019.

Pe de altă parte, criza creată de COVID-19 a acutizat şi mai mult sistemul medical românesc destinat îngrijirii copiilor.

Astfel, INS atrage atenţia, în ultimul său comunicat, asupra ratei de natalitate aflate într-o continuă scădere, numărul născuţilor vii înregistraţi în România fiind de 178.600 de copii, cel mai mic număr din 1930 până în prezent.

În acest context, Salvați Copiii este de părere că ”măsurile fiscale de încurajare a natalităţii nu vor avea impactul scontat, atâta vreme cât serviciile de educaţie timpurie (creşe), unităţile preşcolare şi centrele de zi nu vor fi multiplicate, astfel încât să obţinem o acoperire teritorială a acestora”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.