România și-a început efectiv mandatul la președinția Consiliului UE în domeniul sănătății

Ministerul Sănătății

La 8 ianuarie au demarat lucrările în cadrul deținerii de către România a mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene. Cu această ocazie, a avut loc la Bruxelles prima reuniune a grupurilor de lucru de Sănătate publică și pentru Produse farmaceutice și dispozitive medicale.

 

Cinci teme prioritare

 

Conform agendei reuniunii de lucru de azi, în prima parte a zilei, echipa Ministerului Sănătății a prezentat reprezentanților statelor membre prezenți la reuniunea comună a grupurilor de lucru de Sănătate publică și pentru Produse farmaceutice și dispozitive medicale, prioritățile României, atât cele generale, cât și cele sectoriale pe sănătate, precum și calendarul evenimentelor programate pe domeniu în perioada mandatului la președinția Coniliului UE.

Programul președinției române în domeniul sănătății cuprinde cinci teme prioritare: rezistența antimicrobiană, vaccinarea, accesul pacienților la medicamente, mobilitatea pacienților în UE și sănătatea digitală (eHealth).

„Vom propune spre dezbatere teme de actualitate precum rezistența antimicrobiană și mobilitatea pacientului, care vor avea ca rezultat îmbunătățirea calității serviciilor și a asistenței medicale pentru pacienții europeni. Vom încerca să găsim soluții și pentru îmbunătățirea prevenției prin vaccinare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății.

Pe lângă acestea, „avem de gestionat un dosar legislativ destul de complex pe care l-am preluat de la colegii austrieci. Este vorba despre Proiectul de regulament pentru evaluarea tehnologiilor medicale (HTA), pentru care vom depune toate eforturile pentru un progres”, a mai declarat ministrul sănătății.

 

Negocieri privind modul în care sunt evaluate dosarele medicamentelor noi

 

În a doua parte a lucrărilor din cadrul ședinței de azi, experții statelor membre au continuat negocierile, la nivel tehnic, asupra dosarului legislativ legat de  propunerea de regulament privind evaluarea tehnologiilor medicale și de modificare a Directivei 2011/24/UE (Regulament HTA). Regulamentul vizează modul în care sunt evaluate dosarele medicamentelor noi introduse în statele membre.

„Obiectivul României pentru acest dosar vizează relansarea discuțiilor pe fond, lăsând pentru moment deoparte articolele care au facut subiectul negocierilor în timpul președinției Austriei. Astfel, ne vom concentra pentru început pe negocierea articolelor 12–18 ale propunerii, mai exact pe subiectul consultărilor științifice comune. Am început printr-o prezentare a modului în care se desfășoară acest proces premergator evaluărilor clinice în cadrul rețelei EUnetHTA, pentru a avea un punct de pornire în discuții. Mai departe, pornind de la punctele de vedere ale statelor membre, vom continua negocierile pentru identificarea punctelor comune, în vederea elaborării ulterioare a unui text progres”, a spus Sorina Pintea.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.