România și Republica Moldova vor putea face schimb de organe

România și Republuca Moldova vor colabora în domeniul transplantului, astfel încât vor putea face schimb de organe pentru pacienții aflați pe listele de așteptare . Agențiile naționale de transplant din cele două țări au semnat astăzi acordul, la sediul Ministerului Sănătății.

„Dacă anumite organe nu pot fi folosite in Romania, din lipsă de receptori compatibili, acestea vor putea ajunge în Republica Moldova și invers. În cazul unei urgențe medicale, cele două Agenții vor încerca să găsească soluții pentru a identifica un organ compatibil pentru pacientul care are nevoie de transplant”, transmite Ministerul Sănătății.

„Pentru noi este foarte important să găsim organe pentru pacienții care au nevoie de un transplant. Mai avem un Acord de colaborare și cu Ungaria. Implementarea acestui Acord semnat astazi necesită unii pași care trebuie pregătiți minuțios. România are o capacitate mai mare în ceea ce privește transplantul de organe. De aceea, pe viitor, sperăm ca unii pacienți din Republica Moldova să poată fi transplantați în România”, a spus Sorina Pintea.

Totodată, informează ministerul, acordul de colaborare va presupune și un schimb de experiență între toți cei implicați în activitate de transplant, aceasta însemnând pregătirea de personal.

 

51 de prelevări în acest an, în România

 

De la începutul anului și până la 30 august, în România  s-au înregistrat 51 de prelevări multiorgan de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.

În toată această perioadă de timp, șa nivel național au fost identificate 143 declarări de moarte cerebrală. În 29 dintre aceste cazuri familia a refuzat donarea, iar în celelalte 61 de situaţii cauze medicale nu au permis prelevarea.

„S-au efectuat 37 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și 6 intervenții de ficat de la donatori în viață, 87 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 37 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienți în viață. De asemenea, s-au realizat 4 transplanturi de cord și 2 de plămân și au fost raportate şi exportate către Eurotransplant 7 grefe pulmonare (din care s-au folosit 4), 3 grefe cardiace şi 1 gerfă hepatica”, transmite Ministerul Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.