Un grup de antreprenori din Galați, care a dezvoltat un ventilator de urgență, oferă gratuit documentația necesară tuturor celor care vor să construiască astfel de dispozitive.
În cadrul proiectului Respiro, aceștia au dezvoltat un prototip de ventilator folosit în secțiile ATI care utilizează piese tipărite 3D și materiale electronice cu costuri reduse.
“Motivul pentru care am creat acest proiect este să reușim să-l împrăștiem în toată lumea și sperăm ca cât mai multe companii vor începe să producă aceste ventilatoare de urgență. Vom continua dezvoltarea software pentru a îmbunătăți interfața și funcționalitatea acesteia”, au anunțat inițiatorii proiectului.
Ei au spus că după aproape trei săptămâni au ajuns într-un punct în care partea mecanică este în siguranță și există un panou de control ușor de utilizat și citit de medici.
“Feedback-ul pe care l-am obținut până acum de la medici este că suntem pe drumul cel bun. Posibilitatea de a monitoriza cantitatea de aer și presiunea este o parte vitală pentru ventilator să fie sigur de utilizat”, au spus dezvoltatorii ventilatorului de urgență.
“Această dezvoltare de echipamente este destinată să sprijine funcția respiratorie pentru pacienții aflați în situații critice care au nevoie de îngrijiri intensive. Vă rugăm să rețineți că este un proiect open-source, astfel încât dezvoltăm permanent și invităm cercetători, ingineri, medici sau orice persoană cu experiență pentru a ne trimite feedback și pentru a ne ajuta să îmbunătățim proiectul și să răspândim noutățile. Inițiat în Galați, proiectul local vrea să se extindă și la nivel national”, au arătat inițiatorii proiectului.
Recent, ministrul Economiei, Virgil Popescu, declara că patru-cinci echipe lucrează separat pentru a produce ventilatoare în România, iar în câteva săptămâni ar putea începe producţia.
„Eu cred că până acum a fost o direcţie strategică greşită a economiei româneşti să nu avem în ţară un producător de echipamente medicale, cum e acest ventilator, care este vital nu numai în tratarea acestui coronavirus, a acestei pandemii, cât practic este necesar în orice spital din România. Eu sunt optimist, se lucrează, cred că sunt vreo 4-5 echipe la nivel național, care lucrează separat. La mine se strâng mai multe informaţii de la aproximativ toate echipele”, a spus ministrul economiei, Virgil Popescu.
De asemenea, la Târgu Mureş, există un alt grup de inventatori care au făcut deja un test pe plămânul artificial. E în procedura de omologare şi trebuie să-i facă alte ajustări pentru a putea fi omologat în final.
„Mai există, de ceva timp, dar mai nou în discuţie, un producător român, n-aş vrea să-i dau încă numele, în Bucureşti, care lucrează la o concepţie românească de ventilator, un ventilator care poate fi folosit atât în spitale, în zona de ATI, legat la instalaţia de comprimat oxigen a spitalului, cât şi separat, cu o instalaţie de oxigen la patul oricărui bolnav”, a precizat Popescu.
El a spus că este în fiecare zi în contact cu toţi cei care încearcă să facă ventilatoare.
“Industria românească este angrenată, în această perioadă, în producerea și altor materiale esențiale pentru sistemul medical și vă pot spune că Dacia, Ford, împreună cu mai multe companii, lucrează pentru a realiza un ventilator mecanic, atât de necesar spitalelor. Mai mult, la Academia de Tehnică Militară există un grup de specialiști care lucrează foarte bine și sunt optimist că vom produce acolo un ventilator de concepție exclusiv românească”, a precizat Popescu.