Românii, încurajați să raporteze reacțiile adverse suspectate ale medicamentelor printr-o campanie globală, derulată și în țara noastră de ANMDMR

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) încurajează populația din România să raporteze reacțiile adverse suspectate ale medicamentelor, în cadrul unei campanii globale care se desfășoară în această săptămână și în țara noastră.

”Fiecare raport de reacție adversă transmis către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) contribuie la utilizarea în siguranță a medicamentelor de către toți pacienții”, potrivit unui comunicat de presă, transmis de ANMDMR.

Aflată la a șaptea ediție, campania globală #MedSafetyWeek se desfășoară în perioada 7-13 noiembrie și încurajează populația să raporteze reacțiile adverse suspectate la medicamente.

Campania, care se desfășoară la nivel global, implică autoritățile de reglementare a medicamentelor din 81 de țări și se concentrează pe rolul-cheie al fiecărui pacient, aparținător sau profesionist din domeniul sănătății, care raportează o reacție adversă suspectată și astfel, contribuie la utilizarea în siguranță a medicamentelor.

”Având în vedere faptul că toate medicamentele pot provoca reacții adverse la unii pacienți, există etape implementate în vederea monitorizării continue a siguranței medicamentelor, după ce acestea au fost puse pe piață. Scopul monitorizării siguranței este colectarea mai multor informații despre reacțiile adverse cunoscute, precum și identificarea unor reacții adverse noi. Autoritățile de reglementare utilizează sisteme pentru detectarea și evaluarea acelor reacții adverse și pentru prevenirea efectelor nedorite la viitori pacienți”, se arată în comunicatul citat.

În România, sistemul de raportare a reacțiilor adverse implementat de ANMDMR colectează și analizează rapoartele de reacții adverse suspectate. Din momentul implementării, sistemul de
raportare a ajutat la identificarea mai multor probleme de siguranță, care nu erau cunoscute anterior.

„Fiecare raport de reacție adversă transmis de un pacient sau profesionist din domeniul sănătății joacă un rol-cheie în obținerea mai multor informații despre beneficiile și riscurile medicamentelor aflate în circuitul terapeutic și permite luarea de măsuri în vederea reducerii la minimum a riscurilor. Raportarea reacțiilor adverse suspectate către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România ajută la îmbunătățirea siguranței medicamentelor pentru toți pacienții și, în anumite situații, duce la oferirea unor informații de prescriere mai bine adaptate, ceea ce determină îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților. Dacă dumneavoastră sau un pacient al dvs. experimentați o reacție adversă urmare a administrării unui medicament, asigurați-vă că ne raportați reacția adversă suspectată cu promptitudine”, a declarat farm. dr. Răzvan Prisada, președintele ANMDMR.

Orice persoană poate raporta reacțiile adverse suspectate către ANMDMR, accesând pagina web a agenției, secțiunea Raportează o reacție adversă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.