Românii nu trebuie să piardă lupta cu tuberculoza

Paula Rusu

Organizația Națiunilor Unite (ONU) va avea miercuri, 26 septembrie, la New York, prima întâlnire la nivel înalt pe tema luptei împotriva tuberculozei, în efortul de a grăbi progresul spre combaterea epidemiei la nivel global. Este o premieră – prima întâlnire la nivel înalt din istoria ONU care are ca temă tuberculoza. În istoria sa, ONU a avut doar cinci întâlniri la nivel înalt pe teme ce țin de sănătate publică.

În preambulul acestei întâlniri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat ediția din 2018 a raportului privind tuberculoza (TB) la nivel mondial. Ro Health Review a făcut o analiză detaliată a acestui raport, care arată că tuberculoza rămâne una din primele zece cauze de mortalitate în lume și prima cauză de mortalitate de natură infecțioasă.

Am vorbit despre acest subiect cu Paula Rusu, jurnalist și unul din principalii activiști și promotori ai unei legi a tuberculozei în România.

„Pentru mine, rezultatele raportului nu sunt o noutate. România este pe loc fruntaș în Uniunea Europeană la numărul de îmbolnăviri. În România îți poți pierde în continuare un plămân sau viața din cauza tuberculozei. În România oricum mor în fiecare zi trei oameni secerați de această boală. Eu sunt una din persoanele din statistici, care a pierdut un plămân din cauza acestei boli”, a declarat Paula Rusu pentru Ro Health Review.

 

Tuberculoza nu este doar o boală a sărăciei

 

„O preconcepție foarte adânc înrădăcinată în mentalul nostru colectiv ține de faptul că tuberculoza este o boală a sărăciei, a ghetourilor sau a închisorilor. Este o impresie falsă și este motivul pentru care eu am primit inițial un diagnostic greșit. Am cunoscut de atunci multe persoane aflate în funcții publice, în poziții înalte, de conducere, diagnosticate cu TB. Această legendă nu ne face doar pe noi, pacienții, vulnerabili, îi face pe medici mai puțin atenți la ceea ce pot fi simptome de TB”. România se confruntă în prezent cu o subdiagnosticare a bolii și cu o ineficiență în ceea ce privește identificarea tuturor celor infectați și care pot răspândi microbul, consideră Paula Rusu.

„Din fericire, Ministerul Sănătății a luat recent măsurile necesare pentru achiziționarea unor caravane care să facă screening TB în rândul populației. O caravană în proiect-pilot își va începe activitatea zilele acestea și încă trei urmează să i se alăture anul viitor. Suntem pe o direcție bună, dar mai avem multe de făcut”, a declarat jurnalista.

 

Un ucigaș tăcut

 

„Tuberculoza este o boală care a fost tratată prost, inclusiv la nivel mondial. Mult timp, s-a crezut că TB este o boală izolată la ghetouri, o boală a sărăciei. Astăzi s-a descoperit că această premisă este una falsă. Mai mult, odată cu libera circulație a populației, este posibil ca bacilul să facă înconjurul planetei în 24 de ore”, explică Paula Rusu. „Lupta împotriva tuberculozei trebuie dusă la nivel mondial – așa cum reiese și din analiza raportului OMS. Nu avem un vaccin nou anti-TB. Cercetarea nu s-a mai ocupat de descoperirea unui nou vaccin, iar cel pe care îl avem protejează doar în primii ani de viață, apoi organismul devine vulnerabil la infecții. Administrarea inițială protejează copiii de formele foarte grave, ucigașe, de tuberculoză.”

Ceea ce-și propune întâlnirea la nivel înalt a ONU de la New York este o stimulare a cercetării și a finanțării în ceea ce privește tuberculoza. Asta deoarece tratamentele pe care le avem în acest moment sunt lungi și au efecte adverse semnificative. „Nu e de mirare că unii pacienți decid să se oprească din tratament deși nu sunt vindecați. Tuberculoza ucide! Dar este un ucigaș prietenos, pentru că tuberculoza nu doare. Ea te epuizează, te stinge ca pe o lumânare”, a explicat jurnalista.

 

România are nevoie de o lege a tuberculozei

 

România are un program național de monitorizare, tratare și prevenire a TB. Deși acest program a avut rezultate îmbucurătoare  în ultimii ani, trebuie știut că România pornește de o poziție fruntașă în ceea ce privește numărul de cazuri de TB la 100.000 de locuitori. „E nevoie de multa muncă, e nevoie să-i ajutăm pe acești oameni să să-și dorească să se vindece, să-și dorească să se întoarcă la muncă. De aceea, împreună cu toți membrii asociațiilor pacienților cu tuberculoză, susțin elaborarea unei legi a tuberculozei. Sper să o vedem săptămâna viitoare pe ordinea de zi a Comisiei pentru Sănătate a Camerei Deputaților. Ar fi un mare pas înainte. Degeaba tratăm o parte din pacienți dacă în ghetouri, în zonele sărace, rămân oameni care nu ajung niciodată la medic. Legea tuberculozei tocmai asta vizează – să-i ajute social pe cei care se îmbolnăvesc de tuberculoză”, a declarat Paula Rusu pentru Ro Health Review.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.