Roxana Coriu, medic primar de laborator în cadrul Laboratorului Național de Referință pentru Tuberculoză, de la Institutul „Marius Nasta”, face parte dintr-o rețea europeană alcătuită din experți care au rol în supravegherea tuberculozei și în acordarea de suport tehnic și științific țărilor membre. Medicul este „national focal point” pentru laboratoarele de microbiologie TB, în cadrul ECDC (Centrul European de Prevenire și Control aș Bolilor Transmisibile).
„Rolul meu ca “national focal point” în cadrul ECDC constă în a ține o legătură între această rețea europeană de supraveghere și rețeaua națională de laboratoare TB. Să furnizez acestui organism european date de actualitate legate de capacitatea de diagnosticare și de gradul de competență al laboratoarelor din rețeaua noastră națională de laboratoare TB. De asemenea, să particip la anumite acțiuni de instruire sau la întâlniri care se organizează la nivel european și în care se discută despre aspecte operaționale, se identifică zone în care se pot face îmbunătățiri, se elaborează planuri de acțiune și măsuri de îmbunătățire a calității datelor care se raportează (astfel încât datele raportate de o țară să fie comparabile cu datele raportate de o alta)”, explică Roxana Coriu.
În momentul de față, adaugă medicul, laboratorul național de referință din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” este implicat într-un studiu european, care are ca scop colectarea tuturor tulpinilor cu rezistență din ultimii doi ani.
” Și în urma secvențierii lor să obținem un profil genetic al tulpinilor care circulă pe teritoriul României, eventual depistarea unor clone care au anumite caracteristici speciale de rezistență sau de virulență și – de ce nu? – poate un prim pas în constituirea unei platforme proprii de diagnostic genetic și de caracterizare genetică a tulpinilor de mycobacterium tuberculosis”, spune Roxana Coriu.
Vă prezentăm declarația integrală
Întrebare: Sunteți „national focal point” pentru laboratoarele de microbiologie TB, în cadrul ECDC. Ce înseamnă asta?
Roxana Coriu: ECDC este abrevierea pentru European Centre for Disease Prevention and Control (n.r. Centrul European de Prevenire și Control aș Bolilor Transmisibile) . Și la nivel european s-a constituit o rețea alcătuită din experți care au rol în supravegherea tuberculozei și în acordarea de suport tehnic și științific țărilor membre. Această rețea operează prin intermediul colectării de date din țările membre, date pe care le validează, le analizează. Și în urma acestei analize și interpretări se elaborează un plan de acțiune care să ajute la îmbunătățirea prevenției și controlului tuberculozei, la o îmbunătățire, de fapt, a strategiilor de sănătate națională.
Rolul meu ca “national focal point” în cadrul ECDC constă în a ține o legătură între această rețea europeană de supraveghere și rețeaua națională de laboratoare TB. Să furnizez acestui organism european date de actualitate legate de capacitatea de diagnostcare și de gradul de competență al laboratoarelor din rețeaua noastră națională de laboratoare TB. De asemenea, să particip la anumite acțiuni de instruire sau la întâlniri care se organizează la nivel european și în care se discută despre aspect operaționale, se identifică zone în care se pot face îmbunătățiri, se elaborează planuri de acțiune, măsuri de îmbunătățire a calității datelor care se raportează (astfel încât datele raportate de o țară să fie comparabile cu datele raportate de o alta).
Momentan, noi, ca laborator, suntem implicați într-un studiu, într-un proiect european care are ca scop colectarea tuturor tulpinilor cu rezistență din ultimii doi ani. Și în urma secvențierii lor să obținem un profil genetic al tulpinilor care circulă pe teritoriul României, eventual depistarea unor clone care au anumite caracteristici speciale de rezistență sau de virulență și – de ce nu? – poate un prim pas în constituirea unei platforme proprii de diagnostic genetic și de caracterizare genetică a tulpinilor de mycobacterium tuberculosis.
Circulația tulpinilor este diferită în funcție de teritoriu. Fiecare țară are un profil epidemiologic.