Rozalina Lăpădatu: De trei ani trăim un coșmar privind imunoglobulinele

Rozalina Lăpădatu a spus în cadrul conferinței – dezbatere ”Reorganizarea Sistemului Național de Transfuzie Sanguină: realități naționale și standarde europene” că știe foarte mulți pacienți care au murit pentru că nu au avut acces la imunoglobuline.

Rozalina Lăpădatu a atras atenția că este nevoie de un dialog cu autoritățile despre colectarea de plasmă , pentru a stabili ce anume este de făcut și pentru a discuta pe fiecare caz în parte.

Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune a declarat că România are nevoie de un sistem național și o legislație privind transfuzia sanguină. Este nevoie însă, susține d-na Lăpădatu ca produsele de sânge și produsele de plasmă să fie tratate separat, în capitole distincte.

Rozalina Lăpădatu a subliniat și faptul că centrele de colectare a plasmei au nevoie de o dotare specifică, și că România nu va fi primită în rețeaua europeană pentru a fracționa plasmă dacă nu avem acele centre care să respecte normele europene.

În acelați timp, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune a spus că a avut în permanență susținerea și ajutorul directorului UNIFARM, Adrian Ionel, dar și pe cele ale Ministerului Sănătății în încercarea de a-i ajuta pe pacienții care au nevoie de această medicație.

Rozalina Lăpădatu a cerut Ministerului Sănătății un calendar al măsurilor de combatere a crizei de imunoglobulină, și a vorbit despre necesitatea unei statistici a celor care au nevoie de acest tratament.

”Cedez psihic când primesc un telefon de la un pacient sau o rudă care spune că e internată și nu are imunoglobulină”, a adăugat Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.