Rujeola în România: epidemia continuă

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, în cadrul actualei epidemii, raportate până la 8 februarie 2019, a ajuns la 15.791, din care 60 de decese, anunță Institutul Național de Sănătate Publică, prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

 

58 de cazuri noi și cele mai multe decese în 2018

 

Față de săptămâna anterioară, în perioada 4–8 februarie au fost raportate 58 de noi cazuri în șapte județe și în municipiul București: 33 în Bihor, șapte în Buzău, șase în Prahova, cinci în Sălaj, două în Maramureș și câte unul în Olt, respectiv Teleorman. În București au fost înregistrate trei cazuri noi, în perioada amintită.

Conform datelor furnizate la 8 februarie 2019 de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC), în 2018, România a avut cele mai multe decese prin rujeolă din Uniunea Europeană, raportat la numărul de locuitori.

 

Recomandări pentru combaterea epidemiei de rujeolă

 

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), statele din regiunea europeană ar trebui să-și îmbunătățească sistemele de imunizare și de supraveghere a bolilor. Astfel, este nevoie de:

  • asigurări că toate grupurile au un acces echitabil la serviciile de vaccinare și că acestea sunt ușor de accesat;
  • identificarea celor care nu au fost vaccinați și de asigurarea de vaccinuri pentru aceștia;
  • asigurarea vaccinării personalului din sănătate, pentru a preveni transmiterea rujeolei în unitățile sanitare, dar și a informării personalului cu privire la vaccinuri și la imunitate, astfel încât să poată recomanda cu încredere vaccinarea;
  • întărirea încrederii în vaccinuri și în autoritățile din sănătate;
  • asigurarea accesului la timp și fără costuri ridicate la vaccinuri;
  • îmbunătățirea detectării de epidemii și a răspunsului la acestea;
  • ascultarea îngrijorărilor oamenilor și de furnizarea de răspunsuri la acestea, precum și la orice eveniment de sănătate care ar putea avea legătură cu siguranța vaccinurilor.

 

De trei ori mai multe cazuri în 2018 față de 2017, în Europa

 

Conform datelor ECDC și OMS, rujeola a ucis 72 de persoane în regiunea europeană, în 2018.

Totodată, anul trecut au fost înregistrate 82.596 de îmbolnăviri confirmate cu rujeolă în 47 din cele 53 de țări din regiunea europeană a OMS. Numărul de cazuri din 2018 a fost cel mai mare din ultimul deceniu, de trei ori mai mare față de 2017 și de 15 ori mai mare decât în 2016.

Creșterea din 2018 survine în pofida faptului că în 2017, la nivelul întregii regiuni, s-a atins o acoperire vaccinală cu a doua doză de vaccin estimată la 90% și una de aproximativ 95% cu prima doză de vaccin. Datele ascund însă o acoperire vaccinală departe de cea optimă la nivelul unor regiuni sau grupuri populaționale (cum este cazul și în România).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.