Rusia a aprobat al treilea său vaccin împotriva COVID-19

Rusia a aprobat, sâmbătă, al treilea vaccin împotriva coronavirusului, a anunţat premierul Mihail Mişustin, deşi studiile clinice la scară largă asupra acestui produs, etichetat CoviVac, abia urmează să înceapă, transmite Reuters.

Rusia a lansat deja două vaccinuri COVID-19 urmând o abordare similară de acordare a aprobării înainte de a vedea rezultatele studiilor în faze avansate. Aceste vaccinuri sunt Sputnik V, dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, şi EpiVacCorona, dezvoltat de Institutul Vektor din Novosibirsk.

Aprobările anticipate au ridicat îngrijorări în rândul unor oameni de ştiinţă din Occident, dar inoculările au început la scară largă în Rusia numai după ce testele clinice au fost încheiate şi au arătat succes.

Sputnik V a fost aprobat în august, iar ultima fază a studiilor clinice a început în septembrie. Vaccinarea în masă a fost lansată în decembrie, după ce rezultatele studiilor preliminare au arătat că vaccinul este eficient cu 91,4%.

De atunci, peste două milioane de ruşi au fost vaccinaţi cu cel puţin prima doză de Sputnik V, a declarat ministrul sănătăţii, Mihail Muraşko, pe 10 februarie. EpiVacC se află în faza de producţie şi vaccinările urmează să înceapă în martie.

Primele 120.000 de doze cu eticheta CoviVac, produse de Centrul Șumakov din Sankt Petersburd, vor fi livrate pentru utilizare în Rusia în luna martie, a adăugat acesta.

Potrivit vicepremierului Tatiana Golikova, Rusia va produce 88 de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus în prima jumătate a acestui an, din care 83 de milioane de doze de Sputnik V.

Aceasta a declarat că Rusia a produs până acum 7,9 milioane de doze, iar cifra va crește până la 30,5 milioane până la finele primului trimestru.

Rusia are o populație de aproape 150 de milioane, ceea ce înseamnă că, pentru vaccinarea populației adulte are nevoie de peste 200 de milioane de doze.

În plus, doze de vaccin Sputnik V au fost deja livrate în străinătate, iar în decembrie deja Rusia avea comenzi de peste 1,2 miliarde de doze de la peste 50 de țări.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.