Ruxandra Ulmeanu: „Peste 23.000 de români mor anual din cauza aerului poluat”

Poluarea atmosferică este o problemă importantă în România – țara noastră se confruntă cu dificultăți în a respecta normele impuse de Uniunea Europeană privind limitele poluării atmosferice. „Peste 23.000 de români mor anual din cauza aerului poluat. România este paradisul mașinilor second-hand și al motoarelor diesel second-hand”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Societății Române de Pneumologie (SRP), cu ocazia festivității de deschidere a celei de-a 25-a ediție a Congresului național al SRP.

Ediția din acest an a manifestării științifice se desfășoară în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie la Poiana Brașov, având ca temă: Plămânul și calitatea aerului – o nouă frontieră.

 

Calitatea aerului și sănătatea pulmonară

 

Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu

„Schimbări climatice copleșitoare au loc în acest moment, fiind determinate de activitățile umane, care duc la o creștere fără precedent a nivelului gazelor cu efect de seră. Schimbările climaterice au un efect direct asupra sănătății, asupra respirației și asupra plămânilor în mod special. Creșterea nivelului particulelor poluante are un impact uriaș asupra dezvoltării și severității astmului, rinosinuzitei, bronhopneumopatiei cronice obstructive și infecțiilor de tract respirator” a explicat în continuare Ruxandra Ulmeanu.

În 1985, o gaură uriașă a fost identificată în stratul de ozon al Pământului. Prin eforturi intense ale autorităților internaționale de la acea vreme, doar doi ani mai târziu, în septembrie 1987, a fost deschis pentru semnare Protocolul de la Montreal asupra substanțelor care distrug stratul de ozon, un tratat internațional conceput pentru a proteja stratul de ozon prin oprirea treptată a producției mai multor substanțe considerate a fi responsabile pentru distrugerea sa. 196 de state au ratificat acest protocol, care a devenit în timp un exemplu de cooperare internațională. Se estimează că, dacă Protocolul de la Montreal nu ar fi fost adoptat pe scară largă, temperatura la nivel global ar fi crescut, în medie, cu 3°C, a arătat președinta SRP.

 

Poluarea aerului a fost și rămâne un risc pentru sănătate

 

În acest moment, poluarea cu particule aflate în suspensie este principala amenințare la adresa sănătății umane și a calității aerului. Organizația Mondială a Sănătății a inclus aceste particule pe lista substanțelor cancerigene de tip I, a explicat Ruxandra Ulmeanu. A fi nevoie, în acest moment, de un nivel similar de cooperare între autoritățile naționale si internaționale pentru a face față acestei provocări la adresa sănătății. Eforturile trebuie duse însă la toate nivelurile: local, național și global.

La 29 octombrie, un raport al Agenției Europene a Mediului (EEA) arăta că poluarea continuă să amenințe sănătatea europenilor și că poluarea aerului continuă să depășească în Europa limitele recomandate de ghidurile Uniunii Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. În plus, în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, are loc la Geneva un eveniment istoric – prima conferință globală a OMS având ca temă impactul poluării aerului asupra sănătății. Este un moment prielnic pentru eforturi coordonate și pentru implementarea unor măsuri de îmbunătățire a calității aerului și, odată cu ea, a sănătății pulmonare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.