S-au alocat bani pentru extinderea programelor naționale curative

Bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost suplimentat cu peste 2.000 de milioane de lei, din care 600 de milioane pentru credite bugetare pe anul acesta, iar alte peste 1.500 pentru credite de angajament. Rectificarea a fost stabilită prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 101/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 999/27.11.2018. Ea presupune și o redistribuire de credite bugetare și de agajament în sumă totală de câte 60 milioane lei, între capitolele bugetului CNAS.

Potrivit unui comunicat remis presei de CNAS, au fost redirecționate și alte fonduri pentru asigurea necesarului de medicamente, servicii și dispozitive medicale până la sfârșitul anului în curs, conform estimărilor bazate pe consumul lunar mediu, în urma unei analize prealabile efectuată în cadrul instituției. Fondurile suplimentare ar acoperi, până la sfârșitul anului în curs, inclusiv contravaloarea noilor medicamente, materiale sanitare și consumabile moderne recent introduse în programele naționale de sănătate. Printre acestea se regăsesc: sistemele de monitorizare continuă a glicemiei pe bază de senzori și pompele de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei din programul național de diabet, precum și tratamentul amiotrofiei spinale cu medicamentul nusinersen, din programul național de boli rare.

Rectificarea bugetară permite și asigurarea continuității serviciilor de dializă, inclusiv pentru un număr de 631 de pacienți nou introduși în programul național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică. De asemenea, s-a luat în calcul și încheierea de contracte, în cadrul programului național de oncologie, cu noi unități sanitare de radioterapie din județele Cluj, Constanța și Iași, se mai precizează în comunicatul amintit.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.