S-au identificat câteva regiuni ale creierului afectate tensiunea arterială crescută

În cadrul unei cercetări recente, au fost identificate pentru prima dată zone specifice ale creierului asociate cu leziuni cauzate de hipertensiune arterială ce pot contribui la dezvoltarea demenței; descoperirile ar putea ajuta la dezvoltarea de terapii țintite pentru persoanele care suferă de simptome debilitante ale bolii, cum ar fi pierderea memoriei.

Hipertensiunea arterială este o cauză cunoscută a demenței și a afectarii funcției creierului iar studiul, publicat marți în European Heart Journal, arată cum se întâmplă acest lucru; autorii au adunat, mai întâi, informații de la mii de pacienți din Marea Britanie, inclusiv imagistica prin rezonanță magnetică a creierului, analize genetice și date observaționale pentru a analiza efectul tensiunii arteriale crescute asupra funcției cognitive iar ulterior și-au valorificat descoperirile într-un grup mare de pacienți, diferit, din Italia.

Studiul ar putea ajuta la înțelegerea modului în care hipertensiunea arterială afectează creierul și provoacă probleme cognitive

„Am identificat părți specifice ale creierului care sunt afectate de creșterea tensiunii arteriale, inclusiv zone numite putamen și regiuni specifice ale materiei albe. Ne-am gândit că aceste zone ar putea fi unde hipertensiunea arterială afectează funcția cognitivă, cum ar fi pierderea memoriei, abilitățile de gândire și demența. Când am verificat descoperirile studiind un grup de pacienți din Italia care aveau hipertensiune arterială, am constatat că părțile creierului pe care le-am identificat au fost într-adevăr afectate. Sperăm că descoperirile noastre ne pot ajuta să dezvoltăm noi modalități de tratare a deficiențelor cognitive la persoanele cu hipertensiune arterială”, a menționat în publicația amintită, profesorul Tomasz Guzik, expert în medicină cardiovasculară la Universitatea din Edinburgh.

Hipertensiunea arterială apare la 30% dintre oameni iar alte 30% indică stadiile inițiale ale bolii; studiile anterioare au arătat că afectează cât de bine funcționează creierul și că poate provoca schimbări pe termen lung dar nu se știa exact cum ce regiuni specifice ale creierului pot fi afectate.

„Putem fi capabili să prezicăm cine va dezvolta mai repede pierderea memoriei și demența în contextul tensiunii arteriale crescute. Acest lucru ar putea ajuta cu medicina de precizie, astfel încât să putem viza terapii mai intensive pentru a preveni dezvoltarea deficiențelor cognitive la pacienții cu cel mai mare risc” – a adăugat specialistul.

Specialiștii au folosit imagini RMN de la peste 30.000 de participanți la studiul Biobank din Marea Britanie și informații genetice de la trei grupuri – UK Biobank, Cogent, Consorțiul Internațional pentru Tensiunea Sanguină unde au descoperit că modificările din nouă părți ale creierului au fost legate de o tensiune arterială mai mare și de o funcție cognitivă mai proastă, inclusiv putamenul, care este o structură rotundă în baza părții frontale a creierului, responsabilă pentru reglarea mișcării și influențarea diferitelor tipuri de învățare.

Modificările au inclus scăderea volumului creierului și a cantității de suprafață pe cortexul creierului

Celelalte zone afectate depistate au fost radiația talamică anterioară, corona radiata anterioară și membrul anterior al capsulei interne – regiuni de substanță albă care conectează și permit semnalizarea între diferite părți ale creierului: „Studiul nostru a identificat, pentru prima dată, locuri specifice ale creierului care sunt potențial asociate cauzal cu hipertensiunea arterială și tulburările cognitive”, a adăugat profesorul Mateusz Siedlinski de la Colegiul Medical al Universității Jagiellonian din Polonia, unul dintre autorii studiului.

Radiația talamică anterioară este implicată în funcții executive, cum ar fi planificarea sarcinilor zilnice simple și complexe, în timp ce celelalte două regiuni sunt implicate în luarea deciziilor și gestionarea emoțiilor, menționează publicația amintită.

Coautorul cercetăriii, prof. Joanna Wardlaw de la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Acest studiu arată că anumite regiuni ale creierului prezintă un risc deosebit de mare de afectare a tensiunii arteriale, ceea ce poate ajuta la identificarea persoanelor cu risc de declin cognitiv în primele etape și, potențial, pentru a viza terapiile mai eficient în viitor.”

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.