Sala polivalentă a UMFST se transformă în spital modular pentru pacienţii cu COVID-19

Sala polivalentă din campusul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş se va transforma în câteva zile, la iniţiativa instituţiei de învăţământ, într-un spital COVID-19 de tip modular pentru bolnavii confirmaţi, care prezintă simptomatologie moderată.

Potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, planul de compartimentare prevede saloane de unu-două paturi, cu circuite adaptate, acesta urmând a fi avizat şi a intra în execuţie în zilele următoare, iar materialele necesare acestei configurări sunt deja comandate de către universitate, urmând a fi livrate în a doua parte a acestei săptămâni, relatează Agerpres.

Autorităţile estimează că nou spital COVID ar putea deveni funcţional în 7-10 zile.

„Hotărârea a fost aprobată astăzi în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş. Facilităţile pe care le are universitatea şi poziţionarea strategică a acesteia permit adaptarea Sălii polivalente, care are o suprafaţă utilă de 2.369 mp (1.901 mp doar pentru spaţiile medicale propriu-zise), pentru a asigura condiţii optime de îngrijire în 80-100 paturi. În condiţii de necesitate, spaţiul poate prelua, prin readaptarea dotărilor, şi alte categorii de pacienţi. Acest proiect este un semn de normalitate despre cum trebuie să funcţioneze lucrurile în judeţul nostru. Toate instituţiile cu atribuţii directe în autorizare se vor implica pentru a avea funcţional acest spaţiu de îndată, având în vedere importanţa iniţiativei. Totodată, acesta este şi semnalul pentru toţi reprezentanţii mediului de afaceri care şi-au manifestat dorinţa de a ne susţine. Acum este momentul şi vă mulţumim pentru acest lucru”, a arătat prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, într-un comunicat de presă.

Rectorul UMFST Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a afirmat că universitatea s-a implicat de la început în lupta împotriva coronavirusului şi că locul ales pentru noul spital COVID-19 este accesibil şi uşor de securizat.

„Universitatea s-a implicat de la început în lupta împotriva pandemiei, cu toate resursele sale tehnice şi umane. Perspectiva de evoluţie a situaţiei epidemiologice ne-a făcut să venim cu această propunere în faţa autorităţilor, replicând un model deja folosit la nivel internaţional. Faptul că locaţia propusă este una accesibilă, uşor de securizat, cele două spitale importante, inclusiv secţiile de terapie intensivă, sunt în imediata proximitate, precum şi dotările moderne pe care le are această sală, uşor de readaptat în funcţie de necesităţi, ne fac să credem că putem fi utili şi de această dată judeţului, fiind parte a unui efort colectiv făcut împreună cu autorităţile, la care va adera cu siguranţă şi mediul economic”, a spus dr. Leonard Azamfirei.

Doctorul Cristian Boeriu, consilierul pe probleme medicale al prefectului judeţului Mureş, consideră că proiectul vine la timp pentru a preîntâmpina necesarul de paturi din judeţ.

„Creşterea numărului de cazuri pozitive şi faptul că România nu a atins încă vârful pandemiei aduc provocarea identificării de noi locuri pentru tratarea bolnavilor din judeţul Mureş. Spitalul de tip modular va lua o parte importantă din presiunea pusă în acest moment pe secţiile de boli infecţioase şi spitalele desemnate pentru tratarea bolnavilor COVID-19”, a subliniat dr. Cristian Boeriu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.