Salarii mai mari pentru farmaciştii, biochimiştii, biologii şi chimiştii din sistemul sanitar

Plenul Camerei Deputaților a votat, în cadrul unei ședințe online, pentru creșterea salariilor farmaciştilor, biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor din sistemul sanitar.

Astfel, deputații au votat proiectul de Lege pentru modificarea Anexei a II-a a Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Astfel, de exemplu, salariul unui farmacist primar din unități clinice crește de la 5.528 la 6.855 de lei, în timp ce cel al unui rezident în anul I crește de la 4.302 la 5.334 de lei.

Un farmacist primar de antomie patologică și medicină legală crește de la 7.186 de lei la 8.911 lei.

Întreaga listă de salarii poate fi consultată AICI.

“Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unui sistem de salarizare pentru personalul de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare (biochimişti, biologi, chimişti şi fizicieni), şi, de asemenea, şi farmacişti. Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, drepturile salariale ale acestor categorii de personal vor fi majorate, atât pentru cei din unităţile clinice, cele de anatomie patologică şi medicină legală, precum şi din unităţile sanitare, cu excepţia celor cuprinse în unităţile clinice şi unităţile de asistenţă medico-socială”, a anunțat deputatul PSD, Georgeta Carmen Holban, prin intermediul unui comunicat de presă.

Georgeta Carmen Holban a explicat că raţiunea acestei propuneri legislative a derivat din realitatea conform căreia Legea 153/2017 nu respecta faptul că pentru funcţiile respective nu s-a modificat nici nivelul studiilor şi nici complexitatea muncii.

“Astfel, Legea cadru nr. 153/2017 care stabileşte salarizarea cu respectarea principiului importanţei sociale a muncii, abrogă Legea cadru nr. 284/2010, dar, între timp, pentru funcţiile de farmacişti, biochimişti, biologi, chimişti şi fizicieni nu s-a modificat nici nivelul studiilor si nici complexitatea muncii. În aceste condiţii, se impunea modificarea salarizării pentru aceste funcţii, în sensul menţinerii corelaţiilor stabilite anterior, având în vedere faptul că în limita competentelor fiecare funcţie participă în mod esenţial la realizarea actului medical”, a explicat deputatul Georgeta Carmen Holban.

De asemenea, Legea 153/2017 nu respectă proporţia coeficientului de ierarhizare/ salarizare din Legea 284/2010, după cum a arătat deputatul.

„Potrivit legislaţiei anterioare în domeniul salarizării, respectiv Legea cadru nr. 284/2010, în unităţile clinice salariul stabilit pentru biologul principal era egal cu cel al medicului rezident anul II, fapt care evident era discriminatoriu”, a explicat Holban.

Potrivit lui Holban, “prin acest act normativ se recunoaşte acum importanta socială a muncii farmaciştilor, biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor din laboratoarele de analize medicale, certificată de faptul că 80% dintre diagnosticele medicale sunt puse pe seama rezultatelor analizelor medicale furnizate de către specialişti, 2/3 dintre aceştia fiind biochimişti, biologi şi chimişti. Este o lege reparatorie pentru aceste categorii de specialişti, având în vedere că până acum nu a fost modificat nici nivelul studiilor si nici complexitatea muncii farmaciştilor, biochimiştilor, biologilor şi chimiştilor din sistemul sanitar”.

Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.