Salmonella este cea mai frecventă cauză a focarelor epidemiologice provocate de alimente în Uniunea Europeană

Aproape unul din trei focare epidemiologice alimentare din UE în 2018 au fost cauzate de Salmonella. Acesta este una dintre principalele rezultate ale Raportului anual privind tendințele și sursele zoonozelor publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

În 2018, statele membre ale UE au raportat 5 146 de focare de origine alimentară care au afectat 48 365 de persoane. Un focar de boală transmisă de alimente este un incident în care cel puțin două persoane contractă aceeași boală din același aliment sau băutură contaminată.

Slovacia, Spania și Polonia au însumat 67% din cele 1 581 de focare epidemiologce de Salmonella. Aceste focare au fost asociate, majoritatea, consumului de ouă.

„Constatările din ultimul nostru Eurobarometru arată că mai puțin de o treime dintre cetățenii europeni clasează otrăvirea alimentară cauzată de bacterii printre primele cinci preocupări ale lor în ceea ce privește siguranța alimentelor. Numărul de focare semnalate sugerează faptul că există spațiu pentru conștientizarea consumatorilor, deoarece multe boli transmise de alimente pot fi prevenite prin îmbunătățirea măsurilor de igienă la manipularea și pregătirea alimentelor ”, a declarat Marta Hugas, cercetătorul principal al EFSA.

Salmoneloza a fost a doua infecție gastrointestinală cea mai frecvent raportată la om în UE (91 857 cazuri raportate), după campylobacterioză (246 571).

 

Infecțiile cu virusul West Nile și STEC, număr neobișnuit de mare

 

De departe, cea mai mare creștere din 2018 a fost numărul infecțiilor cu virusul West Nile. Numărul acestor cazuri a fost de șapte ori mai mare decât cel din 2017 (1 605 față de 212) și a depășit numărul total de cazuri raportate între 2011 și 2017.

„Motivele acestui număr atât de mare în 2018 nu sunt încă pe deplin înțelese. S-a dovedit că factorii precum temperatura, umiditatea sau precipitațiile influențează activitatea sezonieră a țânțarilor și poate au jucat un rol. Deși nu putem prezice cât de intense vor fi următoarele sezoane de transmisie, știm că virusul West Nile circulă activ în multe țări din UE, afectând oameni, cai și păsări. ECDC își intensifică sprijinul acordat țărilor în domeniile supravegherii, pregătirii, comunicării și controlului vectorial ”, a explicat cercetătorul șef al ECDC, Mike Catchpole.

Cele mai multe infecții locale cu virusul West Nile au fost raportate de Italia (610), Grecia (315) și România (277). Cehia și Slovenia au raportat primele cazuri din 2013.

Italia și Ungaria au înregistrat, de asemenea, un număr tot mai mare de focare de virus West Nile la cai și alte specii de ecvidee în ultimii ani.

Shiga toxina E. Coli (STEC) a devenit a treia cea mai frecventă cauză de boală zoonotică transmisă de alimente, cu 8 161 de cazuri raportate, înlocuind yersinioza, cu o creștere de 37% față de 2017. Acest lucru poate fi parțial explicat prin utilizarea tot mai mare a noilor tehnologii de laborator, facilitând depistarea cazurilor sporadice.

Dintre bolile zoonotice acoperite de raport, infecțiile cu listerioză reprezintă cea mai mare proporție de cazuri spitalizate (97%) și cel mai mare număr de decese (229), ceea ce o face una dintre cele mai grave boli transmise de alimente.

Numărul persoanelor afectate de listerioză în 2018 este similar cu 2017 (2 549 în 2018 față de 2 480 anul precedent). Cu toate acestea, tendința a fost ascendentă în ultimii zece ani.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.