Salvați Copiii: 18% dintre gravidele consultate din mediul rural sunt adolescente cu vârsta între 13 și 17 ani

Potrivit datelor INS pentru 2021, în mediul rural, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii – cauzele majore fiind accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.
„Peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii în principal din cauza lipsei de acces la servicii medicale; jumătate dintre gravidele care au beneficiat de evaluare medicală menționează că analizele, ecografiile sau consultațiile nu au fost gratuite. Din totalul gravidelor participante la studiul Salvați Copiii, 18% sunt gravide cu vârsta între 13 și 17 ani” – avertizează organizația „Salvaţi Copiii România” într-o dezbatere susținută luni, intitulată „Sănătatea mamei și a copilului în mediul rural”, pe care organizat-o pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.

De asemenea, 70% dintre gravide au afirmat că nu au utilizat nicio metodă contraceptivă până în prezent iar 23% dintre mamele minore din Uniunea Europeană sunt din România, ţara fiind pe primul loc în UE referitor la naşterile la fete sub 15 ani.

Conform participanților, repartiția unităţilor medicale şi a medicilor în România este inegală între zonele rurale şi cele urbane, în timp ce numărul de medici de familie scade constant în rural: un procent de 47% dintre localităţi au suficienţi medici de familie, iar 328 de comune nu au medic de familie.

Evenimentul amintit a avut loc la Universitate de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și au participat Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila , președintele Colegiului Medicilor din București – prof. univ. dr. Cătălina Poiană alături de conf. dr. Mihai Craiu, Gabriela Alexandrescu – președinte executiv al Salvați Copiii, sponsori, colaboratori, medici de familie, moașe, precum și experții locali Salvați Copiii care lucrează direct cu mamele și micuții din medii dezavantajate.
Foto: Salvati Copiii Romania

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.