Salvați Copiii România: 1.200 de bebeluși născuți prematur pierd anual lupta pentru viață. 20% din impozitul pe profit face scut pentru spitale

O parte dintre cei aproximativ 1.200 de bebeluși prematuri care pierd lupta pentru viață anual ar avea mai multe șanse de supraviețuire, dacă spitalele ar fi dotate corespunzător, potrivit Salvați Copiii România. În țara noastră, există zeci de secţii de neonatologie în care copiii născuţi prematur au șanse minime de supraviețuire, din cauza insuficienței finanțări, a numărului mic de incubatoare și a altor echipamente medicale moderne vitale.

România alocă anual aproximativ 5,2% din PIB pentru sănătate, aproape jumătate din media europeană (10% din PIB). Alocarea de resursele financiare ar permite modernizarea infrastructurii medicale, precum modernizarea maternităților, cabinetelor medicale școlare, spitalelor de pediatrie. De asemenea, resursele financiare ar putea asigura personalul medical necesar și derularea de campanii de informare pentru prevenirea îmbolnăvirilor la copii și părinți, precizează Salvați Copiii România, într-un comunicat de presă.

„Oricât de mare le este dorința de viaţă, singuri nu au cum să reușească”

Ionuț este unul din cazurile fericite. Copilul s-a născut în momentul în care o maternitate a avut loc și echipamentele necesare pentru a-i putea oferi confortul de care avea nevoie, potrivit unui comunicat de presă al organizației.

Povestea lui Ionuț a început în urmă cu doi ani și o lună, când s-a hotârât să vină pe lume la doar 30 de săptămâni. În curând, medicii care l-au îngrijit s-au molipsit de voința  și puterea băiețelului care, deși cântărea doar 2.000 de grame, a luptat pentru fiecare secundă de viață. A avut nevoie de două luni de îngrijire specială, perioadă în care spitalul i-a fost casă, iar medicii, alături de părinți, echipă de încredere.

„Părea un vis, abia puteai să îl zărești între atâtea fire, tuburi, sonde, întreg trupușorul lui părea desenat. Cu toate acestea, el a fost cel care ne-a încurajat, ne-a dat putere și  cu fiecare minut, cu fiecare zi era tot mai puternic! Astăzi, când privim fotografiile de atunci, totul pare ireal, o poveste. Această minune de băiețel ne-a învăţat că nu există nu pot”, ne uimește în continuare toată evoluţia lui, este perfect fizic și psihic”, povestește Daria, mămica lui Ionuț.

“Pentru cele două luni de agonie, neliniște, teamă petrecute lângă incubator, am fost binecuvântaţi cu minunea noastră de băiețel, un înger cu ochișori albaștri, vesel și fericit tot timpul! Dacă ar fi să transmit un gând pentru părinţii care se simt neputincioși, le-aș spune că miracole există”, Daria, mămica lui Ionuț.

Potrivit președintelui executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, „oricât de mare le este dorința de viaţă, singuri nu au cum să reușească, fie că sunt prematuri, nou-născuți sau fie ca sunt copii care au nevoie de tratament și intervenții de specialitate, ei au nevoie de noi, au nevoie de medici, asistente și echipamente medicale performante”.

„Se spune că nașterea oricărui copil este o minune, dar uneori e incompletă, iar pentru desăvârșirea ei lucrează acești oameni minunați, medici și asistente. Și merită ajutaţi!”, a mai subliniat reprezentatul Salvați Copiii România.

Donații pentru susținerea maternităților

Companiile pot direcționa 20% din impozitul pe profit către medici și maternități prin descărcarea contractului precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici.

Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. În cazul companiilor plătitoare de impozit pe profit, suma direcționată nu poate fi mai mare de 0,75% din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar în cazul IMM-urilor, suma direcționată nu poate fi mai mare de 20% din impozitul pe venit. Donațiile pot fi făcute până la 31 decembrie 2020.

100 de maternități și secții de nou-născuți, dotate cu echipamente medicale moderne, în ultimii zece ani

Din anul 2010, cu sprijinul companiilor și miilor de donatori, Organizația Salvați Copiii a dotat 100 de maternități și secții de nou-născuți și de pediatrie din toată țara cu echipamente medicale moderne. În 59 de comunități defavorizate, au informat gravide şi mamele tinere cu privire la prevenirea îmbolnăvirilor şi respectarea regulilor de igienă și îngrijire a copiilor.

De la începutul anului până în acest moment, Salvați Copiii România a dotat 56 de unități medicale și de îngrijire pacienți și 79 de cabinete de medicină de familie cu echipamente de protecție și aparatură performantă. Peste 6.800 de cadre medicale au fost astfel sprijinite în lupta contra pandemiei cu peste 269.009 echipamente și materiale medicale indispensabile.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.