Salvează vieți: spală-te pe mâini!

Ziua mondială a igienei mâinilor, marcată anual în a cincea zi a celei de-a cincea luni, se desfășoară sub sloganul: „Salvează vieți: spală-te pe mâini!”. Prevenția și controlul infecțiilor, în care igiena mâinilor joacă un rol foarte important, constituie o abordare practică și bazată pe dovezi cu un impact demonstrat asupra calității îngrijirilor acordate și siguranței acestora, la toate nivelurile sistemului de sănătate.

Anul acesta, tema Zilei mondiale a igienei mâinilor este: „Îngrijiri curate pentru toată lumea – e la îndemâna ta”. Este un îndemn nu doar la asigurarea unei igiene adecvate oricărui act medical, ci și la acoperirea universală cu servicii de sănătate de calitate, devenită misiunea principală a Organizației Mondiale a Sănătății.

Infecțiile asociate îngrijirilor de sănătate, inclusiv cele cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice, constituie o problemă de sănătate publică în creștere în Europa. Până la 75% din povara infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice, în Europa, este cauzată de infecțiile asociate îngrijirilor medicale (în care partea cea mai importantă o constituie infecțiile nosocomiale sau intraspitalicești), conform datelor publicate de Centrul european pentru prevenția și controlul bolilor (ECDC).

Trebuie însă reținut că o proporție semnificativă a infecțiilor asociate îngrijirilor medicale poate fi prevenită prin îmbunătățirea practicilor de igienă a mâinilor. De altfel, igiena mâinilor este, conform Organizației Mondiale a Sănătății, „cea mai importantă măsură” pentru a preveni transmiterea bacteriilor în spitale și în alte unități medicale.

Conform unui studiu recent realizat de specialiști de la ECDC, în România, se estimează la peste 25.000 numărul cazurilor de infecții cu germeni rezistenți la antimicrobiene, în vreme ce numărul estimat al deceselor ajunge la 1.470. România nu are încă o strategie de supraveghere, monitorizare, prevenire și combatere a infecțiilor asociate actului medical, cu toate scandalurile care au zguduit lumea medicală de la noi în ultimii ani. La sfârșitul anului trecut, a fost înființat un comitet național intersectorial pentru limitarea rezistenței la antibiotice, dar activitatea acestuia, dacă există, este atât de discretă încât nu se vede în niciun fel.

O campanie privind importanța igienei mâinilor în unitățile medicale a fost lansată în noiembrie 2016, de ministrul de atunci al sănătății, Vlad Voiculescu. Campania „Mâini curate în spitale” nu a fost însă continuată de succesorii acestuia, cu toate că s-au înregistrat de atunci numeroase cazuri, unele foarte grave, precum cele de la Maternitatea Giulești sau de la Institutul „Marius Nasta”, de infecții intraspitalicești.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.