Sănătatea ca prioritate strategică

Ministerul Sănătății

Ministrul sănătății, Sorina Pintea, a participat vineri, 7 septembrie, la un seminar organizat de Institutul Aspen România în parteneriat cu Guvernul României. Temele seminarului au vizat căile de îmbunătățire a finanțării și cele trei priorități strategice ale României: sănătate, infrastructură și energie.

În cadrul evenimentului, Sorina Pintea a subliniat importanța dialogului și a colaborării între actorii implicați în eleborarea politicilor de sănătate – factorii de decizie publici, reprezentanții sectorului privat, ai sectorului neguvernamental și academic – în vederea realizării progresului în sistemul sanitar.

Creșterea veniturilor personalului din sănătate a fost doar una din măsurile menite să demonstreze importanța pe care guvernul o alocă proiectului de dezvoltare a resurselor umane în sănătate și de stabilizare a personalului medical din România. Dar Sorina Pintea a amintit că pentru a îndeplini acest obiectiv este nevoie și de sustenabilitate și de predictibilitate financiară în sistemul sanitar. Acestea se pot obține prin creșterea alocărilor bugetare, dar și prin eficientizarea utilizării fondurilor și prin atragerea de resurse suplimentare din sectorul privat.

Pentru o adevărată reformă a sistemului de sănătate din România este nevoie de un plan național în domeniul sănătății, general acceptat și asumat de actorii politici, de profesioniștii din sănătate și de societatea civilă. Acest plan ar trebui să cuprindă obiective, responsabilități și termene clare de implementare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.