Sănătatea mintală, la fel de importantă ca sănătatea fizică

Astăzi, de Ziua mondială a sănătății mintale, Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a transmis un mesaj pentru creșterea conștientizării problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor. „Trebuie să fim foarte atenți cu problemele copiilor și tinerilor”, spune acesta, reamintind că mai mult de una din șase persoane suferă de boli mintale în Europa (aproximativ 84 de milioane de persoane) și că mai mult de jumătate din cazuri debutează la vârste tinere și în adolescență. Autoagresiunea este una din cele mai întâlnite cauze externe ale decesului în rândul persoanelor tinere, fiind responsabilă, în anul 2014, de 18% din decesele persoanelor cu vârste între 15 și 19 ani, 21% din decesele persoanelor cu vârste între 20 și 24 de ani și 20% din decesele persoanelor între 25 și 29 de ani.

 

Cyberbully și presiune socio-educațională

 

Mesajul lui Andriukaitis este centrat pe asigurarea protecției generațiilor tinere, expuse altor tipuri de presiuni sociale și de mediu decât generațiile precedente. Astfel, pe lângă presiunea socială și educațională, tinerii din zilele noastre trebuie să facă față remarcilor negative la adresa unui fizic imperfect sau cyberbullying-ului (agresiuni pe internet).

În timp, toate acestea le pot afecta imaginea de sine și sănătatea psihică, ducând la depresie, anxietate sau comportament suicidal. Aceste atitudini și comportamente nu sunt abordate suficient de mult la nivel social, fiind stigmatizante pentru cei afectați. Cu toate acestea, orice persoană sănătoasă poate fi afectată de o problemă mintală, de aceea este momentul să punem sănătatea mintală pe același plan cu cea fizică, acordându-i aceeași importanță, spune comisarul european.

 

Bunele practici ale Comisiei Europene

 

Comisia Europeană (CE) a întreprins multe acțiuni pentru a promova sănătatea mintală și starea de bine a tinerilor. Cadrul european pentru susținerea sănătății mintale și stării de bine a identificat activitățile ce trebuie întreprinse și modificările ce trebuie făcute în școli pentru a preveni bullying-ul (hărțuirea), abuzurile și violențele împotriva persoanelor tinere. Pentru realizarea activităților, CE a creat o bază de date de bune practici (The EU Compass for Mental Health in 2016), pe care statele membre o pot folosi. De asemenea, CE a întreprins și o serie de activități pentru protecția persoanelor de comportamentele antisociale din mediul online și pentru protecția copiilor de riscurile sociale aduse de lumea digitală („The European Strategy for a Better Internet for Children”).

Sănătatea psihică, dar și fizică a copiilor și tinerilor pot fi protejate prin oferirea suportului pentru a face față provocărilor sociale. Astfel, pot fi combătute comportamentele antisociale, depresive și chiar suicidale ale tinerilor și poate fi împiedicată dezvoltarea bolilor mintale. „Există ceva ce putem face, fiecare dintre noi, la nivel individual? Eu spun că da. Putem începe prin a băga în seamă un prieten, coleg sau membru al familiei care credem că este în pericol de a dezvolta o afecțiune mintală”, conchide Vytenis Andriukaitis mesajul său pentru susținerea tinerilor cu afecțiuni mintale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.