Liderii sindicali din Federația Sanitas din România transmit guvernanților câteva puncte pe care ar trebui să le aibă în vedere atunci când discută de o viitoare lege a salarizării, „care să corecteze inechitățile actuale și să restabilească o ierarhie corectă”, conform unei informări pe pagina de socializare a organizației; aceștia au publicat și rațiunea după care ar trebui calculate sporurile în Sănătate.
„Cerem autorităților să nu mai construiască legi cu ”jumătăți de măsură”! Dacă tot și-au asumat ca obiectiv al PNNR adoptarea unei noi legi a salarizării în sectorul public, atunci să o construiască ținând seama de următoarele:
a. Cerem o lege a salarizării care să garanteze că niciun salariat nu va pierde din veniturile pe care deja le câștigă.
b. Vrem o lege bazată pe o IERARHIE CORECTĂ ȘI ECHITABILĂ A TUTUROR CATEGORIILOR DE SALARIAȚI din Sănătate și Asistență socială. Coeficienții de salarizare să reflecte valoarea și complexitatea muncii fiecărei categorii și, în același timp, să poziționeze corect raporturile între acestea (raport corect între salariul medicului și al asistentului, între cel al asistentului și al infirmierei, între cel al personalului medical și nemedical, între salariul personalului medical și cel al personalului tehnic și administrativ, între personalul de specialitate și cel de îngrijire din asistența socială etc.)
c. Cerem o lege a salarizării care să asigure PREDICTIBILITATEA CREȘTERII VENITURILOR PENTRU FIECARE SALARIAT DIN SĂNĂTATE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ! O lege care să asigure un trai decent pentru cei pe care îi reprezentăm. O lege care să cuprindă mecanisme suficient de flexibile pentru ca situațiile economice viitoare (crize, inflație etc.) să nu mai genereze scăderi ale nivelului de trai, așa cum se întâmplă de doi ani încoace!
d. Cerem o lege care să se construiască ÎN BAZA CONSULTĂRII PARTENERILOR SOCIALI. După îndelungi presiuni din partea SANITAS, la Ministerul Sănătății s-a constituit un grup de lucru comun cu reprezentanții sindicatelor, grup care a adus proiectul noii legi a salarizării la o formă destul de corectă și echitabilă. În etapa următoare, proiectul a ajuns la Ministerul Muncii unde se renegociază pentru toate categoriile de bugetari. Solicităm autorităților să nu ignore dialogul social, să nu încerce să ocolească consultarea cu sindicatele în niciuna dintre etapele următoare ale construcției legii salarizării!!!
e. Cerem ca legea salarizării, odată adoptată, să nu mai fie BLOCATĂ SAU DENATURATĂ prin tot felul de ordonanțe, HG-uri, ordine și decizii ulterioare – toate emise în defavoarea angajaților, așa cum s-a întâmplat cu legea actuală! – transmit liderii sindicali.
Sanitas: „De ce cerem calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată?
Într-o informare anterioară, Sanitas menționa rațiunea după care consideră că guvernanții ar trebui să calculeze sporurile în sistemul medical:
„Pare un enunț în afara logicii: atunci când legiuitorul acordă sporuri calculabile ”prin raportare la salariu”, oare la ce salariu ar trebui să se raporteze? La cel pe ăe care îl primești!
Ei, bine, în sistemul public de Sănătate și de Asistență socială din România, această logică nu funcționează!
Pentru cea mai mare parte a categoriilor profesionale, sporurile – și cel pentru condiții de muncă, și cel de tură, de noapte, și cel pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale – se calculează raportat la nivelul salariilor din ianuarie 2018. Inechitatea este perpetuată atât la nivelul personalului TESA, cât și în ceea ce privește sporul aferent activităţii prestate în linia de gardă care se raportează la salariul din ianuarie 2018.
Dincolo de faptul că această calculare anormală a sporurilor afectează veniturile lunare ale angajaților, ar trebui să ne gândim și la semnificația non-financiară a unui sistem de sporuri.
Rostul unui spor este acela de a recompensa munca suplimentară sau munca desfășurată în condiții speciale a unor categorii de angajați. Evident că situația actuală – în care sporurile sunt calculate la un salariu valabil cu cinci ani în urmă – nu va încuraja nici munca de calitate, nu va susține nici performanța, nu-i va diferenția sub nicio formă pe cei care muncesc în plus de cei care se complac într-o activitate superficială.
Practic, perpetuând aceaste anomalii, autoritățile nu au făcut nimic altceva decât să anuleze ideea de recompensare a salariaților care fac eforturi suplimentare la locul de muncă.
Iată de ce SANITAS a inclus în lista de revendicări și susține în toate negocierile și consultările revenirea la o stare de normalitate a salarizării în cele două sisteme, prin raportarea la salariile actual aflate în plată, alături de aplicarea în integralitate a prevederilor Legii salarizării nr 153!” – precizează Federația.
Post Views: 85