Sanitas Constanța anunță grevă japoneză: Lista revendicărilor

Membrii Sanitas Constanța din sănătate și asistență socială intră miercuri în grevă japoneză, după cum a anunțat biroul executiv al organizației sindicale.

Aceștia sunt nemulțumiți din cauza neacordării mai multor drepturi  salariale și a stimulentului de risc.

“ Deși nimeni nu a solicitat, autoritățile statului au anunțat și legiferat o serie de drepturi salariale pentru recunoașterea meritelor personalului din sănătate și asistență socială, drepturi care, în marea lor majoritate, nu au fost acordate și anume stimulentul de 2500 de lei pentru personalul din unitățile sanitare care au îngrijit pacienți suspecți COVID-19, stimulentul de 2500 de lei pentru personalul din unitățile de asistență socială, sporul de pericol de până la 30%, drepturi salariale care sunt prevăzute în legislația în vigoare (Legea 82/2020, Legea 56/2020) și care au fost emise ca să răsplătească eforturile angajaților din sănătate și asistență social”, se arată într-un comunicat al Sanitas Constanța.
De asemenea, membri ai Sanitas Constanța sunt de părere că aceaste măsuri nu sunt nici eficiente, nici echitabile, deoarece sunt reglementate deficitar, iar transpunerea acestor măsuri în realitate și procesul de stabilire a celor care trebuie să primească aceste drepturi este dificil, iar cel mai grav lucru este că unitățile nu au primit finanțarea corespunzătoare pentru acordarea acestor drepturi.

Potrivit aceluiași comunicat, “suntem din nou în situația în care trebuie să ne strigăm drepturile în stradă. Personalul din sănătate și asistență socială reprezintă o resursă de maximă importanță în lupta pe care întreaga societate o poartă în această perioadă în combaterea efectelor pandemiei de COVID 19 și de aceea trebuie intreprinse măsuri pentru retribuirea decentă a muncii lor în aceste condiții speciale”.

Reprezentanții organizației sindicale cer ca la nivel guvernamental, în regim de urgență, să se identifice soluții pentru următoarelor revendicări:

1. Punerea în aplicare în integralitate, a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată:

a. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.
b. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile de asistență socială care implicat direct în sprijinirea și/sau îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilități și a altor grupuri vulnerabile, pe perioada stării de urgență
c. Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020.
d. Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară.
e. Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.

2. Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială.
3. Asigurarea echipamentelor/materialelor de protecție în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecție a personalului expus infectării cu noul virus.
4. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
5. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
6. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.