EXCLUSIV Pope: Majorările salariale pentru o parte din angajații din Sănătate ar putea fi cuprinse în Legea Bugetului. Creșterile nete, între 170 și 490 de lei

Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, a declarat pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro, că angajații din sistemul sanitar cu cele mai mici venituri, precum brancardieri, infirmieri, liftieri, personal TESA, muncitori calificați și necalificați ar fi trebuit să primească, de la 1 ianuarie, salarii mai mari cu sume nete cuprinse între 170 și 490 de lei.

Creșterile nu au mai avut loc din cauza Ordonanței dată de Guvern, la sfârșitul anului trecut, care a înghețat salariile bugetarilor. Majorările salariale, care trebuiau aplicate de la 1 ianuarie pentru o parte din angajații din Sănătate, ar putea fi însă cuprinse în Legea Bugetului pentru acest an.

„Atât Ministrul Muncii cât și cel al Sănătății au spus că este corectă cererea noastră și vor susține aceste puncte de vedere la discuțiile despre realizarea Legii Bugetului (…). Prin Ordonanța pe care Guvernul o prezintă ca pe o ordonanță care îngheață veniturile, ea de fapt, reduce din venituri pentru că dreptul de creștere a salariului cu o pătrime era scadent la 1 ianuarie 2021, ori acest drept a fost anulat pe 31 decembrie, destul de cinic de către Guvern, invocând pandemia, fără nicio discuție măcar pe tema reașezării în timp a acestui drept. Am reușit să purtăm câteva discuții cu miniștri de resort. Am rediscutat cu dl. Tătaru care a făcut parte din echipa guvernamentală care ne-a certificat și garantat aceste drepturi în toamna anului 2020 și sperăm că Bugetul național să introducă sumele necesare pentru această creștere salarială. Suntem în situația în care în mod unilateral, au fost tăiate niște drepturi de natură salarială pentru angajații cu cele mai mici venituri din sistemul sanitar: brancardieri, infirmieri, liftieri, personal TESA, muncitori calificați și necalificați”, a declarat reprezentantul SANITAS.

Acesta a spus că media creșterii salariale nete ar trebui să fie de 278 de lei, sumele fiind cuprinse între 170 și 490 de lei.

„De exemplu, o infirmieră cu cea mai mare gradație, cu o vechime de peste 25 de ani în muncă, ar fi trebuit să primească la 1 ianuarie creștere de aproximativ 400 de lei, net față de decembrie 2020. O îngrijitoare primea undeva la 280 de lei net în plus, un referent cu studii medii 200 de lei. Despre aceste sume vorbim. Sunt sume mici. Ori, Ordonanța a oprit aceste creșteri”, a exemplificat Iulian Pope.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.