Sanitas: Pandemia ne-a demonstrat încă o dată neajunsurile sistemului de securitate și sănătate în muncă din spitalele și centrele de asistență socială 

Reprezentanții Sanitas au atenționat, cu ocazia Zilei Internaționale a Sănătății și Securității în Muncă (SSM), marcată pe 28 aprilie, că pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat încă odată neajunsurile sistemului de securitate și sănătate în muncă din spitalele și centrele de asistență socială din România, se arată într-un comunicat al organizației sindicale.

Potrivit aceleiași surse, de mai bine de un an, criza sanitară pe care o traversăm a accentuat toate fragilitățile sistemului de securitate și sănătate în muncă din instituțiile publice de sănătate și asistență socială din România.

„Când vorbim de reguli de securitate și sănătate în muncă, nu ne referim doar la materialele și echipamentele de protecție – combinezoane, măști, mănuși sau dezinfectanți! Există o mulțime de alte riscuri, de la expunerea la materiale periculoase, agenți biologici ori la radiații, până la cele mai puțin recunoscute precum stresul profesional, hărțuirea sau bullying-ul. Guvernul și angajatorii sunt datori să asigure angajaților condițiile normale pentru o muncă decentă, să respecte legislația și protocoalele referitoare la SSM, fie că activitatea profesională se desfășoară în condiții de normalitate, fie că funcționăm în stare de criză! Pentru că prețul ignorării regulilor de securitate și sănătate în muncă se măsoară inclusiv în vieți pierdute!”, se arată în comunicatul Sanitas.

De asemenea, cu prilejul Zilei internaționale a SSM, Organizația Internațională a Muncii (OIM) solicită sisteme de securitate și sănătate în muncă rezistente, capabile să facă față unor crize viitoare. Este nevoie de politici naționale mai bune de securitate și sănătate în muncă, de cadre instituționale și de reglementare, care să fie integrate într-un răspuns puternic și coerent la crizele de orice natură care pot să apară, se arată în Raportul OIM lansat cu ocazia acestei zile, se arată în comunicatul Sanitas.

”De la declanșarea pandemiei, lucrătorii din sectoarele specifice precum sănătatea și asistența socială au fost deosebit de vulnerabili la riscul de infectare cu SARS-CoV-2. Conform datelor citate în Raport, la nivel mondial, în jur de 7.000 de lucrători din domeniul sănătății au murit de la izbucnirea crizei, în timp ce 136 de milioane de lucrători din domeniul sănătății și asistenței sociale sunt expuși riscului de a contracta COVID-19 la locul de muncă. Presiunile și riscurile cu care se confruntă lucrătorii din domeniul sănătății în timpul pandemiei au afectat și sănătatea lor mentală, unul din cinci lucrători din domeniul sănătății la nivel global au raportat simptome de depresie și anxietate” arată datele OIM, citate de Sanitas.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.