EXCLUSIV Sanitas solicită Ministerului Sănătății plata zilelor de concediu neluat din cauza pandemiei

Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că organizația sindicală a propus Ministerului Sănătății ca salariații din Sănătate să primească bani în locul zilelor de concediu pe care nu l-au luat în ultimele 18 luni din cauza pandemiei, astfel încât acest drept să nu se piardă.

Astfel, reprezentantul Sanitas București a spus că singura soluție este ca sistemul sanitar să fie exceptat de la prevederile Codului Muncii, iar opțional, salariații care doresc să beneficieze de contravaloarea în bani a concediului de odihnă să fie lăsați să facă acest lucru.

Declarațiile preşedintelui Sanitas Bucureşti vin în contextul în care pe 11 noiembrie a expirat prevederea din Ordinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă conform căreia managerii unităţilor sanitare, în funcţie de nevoile operaţionale, puteau dispune întreruperea efectuării concediilor de odihnă şi de odihnă suplimentare, precum şi încetarea acordării de noi concedii de odihnă sau de odihnă suplimentare, fără plată, de studii şi pentru formare profesională, pentru o perioadă de 30 de zile.

„A expirat perioada în care angajatorii nu puteau să acorde concedii de odihnă. Cu toate acestea, nici în prezent nu se pot acorda din cauza lipsei de personal. Spitalele încă sunt pline, chiar dacă a scăzut numărul de persoane infectate, iar prezența salariaților la locul de muncă este imperios necesară. Noi am făcut o propunere ca acești salariați să primească bani în locul zilelor de concediu neefectuate astfel să se compenseze, ca o excepție, concediile de odihnă neefectuate. Am făcut propunerea către Ministerul Sănătății, făcându-o publică printr-un memoriu (…). Este singura soluție. Salariații din Sănătate au concediu neluat de un an sau poate chiar de doi ani de zile, pentru că pandemia nu ne-a mai dat dreptul să luăm aceste zile de concediu. Singura soluție pe care o vedem este ca sistemul sanitar să fie exceptat de la prevederile Codului Muncii, iar opțional, salariații care doresc să beneficieze de contravaloarea în bani a concediului de odihnă să fie lăsați să-și schimbe opțiunea”, a declarat Viorel Huşanu.

Preşedintele Sanitas Bucureşti a precizat că deși Ordinul DSU a expirat pe 11 noiembrie, în continuare, spitalele nu acordă concedii pentru că este nevoie de fiecare salariat la locul de muncă.

„Cu siguranță este un grad de epuizare foarte mare și acei salariați ar merita câteva zile de concediu, dar dacă acest lucru nu este posibil, dreptul se pierde după 18 luni de la generarea lui”, a explicat Hușanu.

Întrebat dacă organizația sindicală a făcut un calcul al sumelor care ar fi necesare pentru plata concediilor angajaților care nu au beneficiat de ele, Hușanu a spus că nu, pentru că în momentul de față nu se știe cine va opta pentru această măsură.

„Poate că salariații din Sănătate, în continuare își doresc concedii și atunci trebuie acordate în limita în care se va putea, dar dacă angajații ar renunța la acest drept și ar prefera bani, ar fi cumva calculat, dar în acest moment nimeni nu poate estima pentru că nu s-a făcut un sondaj pe tema aceasta. Știm că sunt foarte multe zile de concediu neefectuat și care ar trebui acordate în următoarea perioadă”, a adăugat reprezentantul Sanitas București.

Acesta a mai spus că cei mai mulți dintre salariații din Sănătate își doresc concediu de odihnă, pentru că nu și-au luat de mult timp zile libere, dar „văzând că pandemia tot durează, ca să nu își piardă aceste zile ar prefera în momentul de față să fie compensat concediul cu bani”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.