Sanitas: Rafila va susține solicitarea referitoare la raportarea sporului de condiții la salariul de bază

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că raportarea sporului de condiţii la salariul de bază aflat în plată pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar este o „revendicare îndreptăţită” şi, în acest sens, va susţine în discuţiile cu Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe solicitarea sindicatelor din sănătate, a scris, pe Facebook, Federaţia Sanitas.

Reprezentanţii Biroului Operativ al Sanitas au avut, miercuri, o întâlnire cu ministrul Alexandru Rafila, în care au fost abordate o serie de probleme ale sistemului sanitar, printre care salariile angajaţilor din sector, situaţia personalului cu contracte pe perioadă determinată şi finanţarea spitalelor de psihiatrie.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte raportarea sporului de condiţii la salariul de bază aflat în plată pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar, Federaţia Sanitas susţine că a solicitat acest lucru de nenumărate ori la toate discuţiile şi negocierile cu decidenţii, prezentând inclusiv impactul bugetar al acestei măsuri, „care, considerăm noi, nu este deloc devastator pentru bugetul de stat”.

„Această revendicare rămâne o prioritate a organizaţiei noastre. Ministrul Sănătăţii a declarat că şi dumnealui consideră această revendicare îndreptăţită şi va susţine în discuţiile cu Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe solicitarea noastră, conştient fiind că este o inechitate”, se menţionează în comunicarea sindicatului.

De asemenea, Sanitas susţine în continuare acordarea tuturor angajaţilor din sănătate a salariilor aferente anului 2022 din grila Legii salarizării unitare nr. 153/2017, în timp ce şeful de la Sănătate afirmă că susţine găsirea unor soluţii care să fie acceptate de atât de Ministerul Finanţelor, cât şi de premierul Nicolae Ciucă.

Cât priveşte situaţia salarială a personalului TESA din spitale, reprezentanţii sindicali precizează că au solicitat şi susţinut încadrarea tuturor angajaţilor din sistemul sanitar pe Anexa II din Legea 153/2017, inclusiv la ultimele discuţii care au avut loc la întâlnirea cu echipa de miniştri ai Guvernului României. Şi pe acest subiect, ministrul Sănătăţii şi-a exprimat acordul pentru iniţierea demersurilor, împreună cu Ministerul Muncii, personalul TESA, notează Sanitas.

În acelaşi timp, reprezentanţii federaţiei sindicale anunţă că, încă din vara anului 2021, au făcut demersuri pentru încadrarea pe perioadă nedeterminată a personalului medical angajat în sistemul sanitar în timpul pandemiei.

„Ministrul Sănătăţii a făcut deja demersuri pentru urgentarea adoptării de către Parlamentul României a proiectului de lege care reglementează situaţia personalului angajat pe perioadă determinată în unităţile sanitare, DSP-uri şi Ambulanţă, proiect de lege adoptat de Senatul României şi aflat deja la Camera Deputaţilor”, informează sursa citată.

Totodată, pentru facilitarea accederii tuturor categoriilor de profesionişti autorizaţi de OAMGMAMR (asistenţi medicali, asistenţi medicali generalişti, moaşe, tehnicieni de laborator, tehnicieni de radiologie), angajaţi în sistemul sanitar, la funcţia de director de îngrijiri, Federaţia Sanitas solicită completarea Ordinului MS nr. 284/2007, astfel încât toate aceste categorii să poată ocupa funcţia de director de îngrijiri.

Referitor la situaţia spitalelor de psihiatrie şi măsurilor de siguranţă din aceste unităţi, sindicaliştii din Sănătate au transmis ministrului de resort problemele referitoare la necesitatea finanţării corespunzătoare şi care să acopere întreg numărul de pacienţi internaţi, necesitatea creşterii măsurilor de siguranţă atât pentru pacienţi, cât şi pentru personal, respectiv asigurarea salarizării corespunzătoare a angajaţilor.

În acest sens, Alexandru Rafila a declarat că va solicita noi informaţii privind disfuncţionalităţile din cele patru unităţi sanitare cu regim special şi că va încerca să găsească soluţii pentru rezolvarea acestora, precizează Federaţia Sanitas.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.